Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2015 10:16 - Да се разходиш в тялото на колоса
Автор: photonik Категория: Туризъм   
Прочетен: 10569 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 16.03.2015 08:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     Още от зората на цивилизацията хората са се надпреварвали да издигат все по-големи статуи. Такива имат и египтяните - фараоните от Абу-Симбел, гърците – Родоския фар, римляните – колосът на Нерон и т.н. Едва през 19. век обаче с появата на новите строителни материали и технологии става възможно да се изградят наистина гигантски човешки фигури, които при това могат да бъдат разгледани не само отвън, но и отвътре.
     image     Началото е поставено в Северна Америка със Статуята на свободата, създадена от французина Фредерик Огюст Бартолди през 1886 г. и издигната на Острова на свободата в пристанището на Ню Йорк. Фигурата е висока 46,5 м и за първи път в съвременната история хората могат да влязат във вътрешността на статуя и да се изкачат до върха й, откъдето да се възхищават на разкриващата се гледка. За жалост, от съображения за сигурност посетителите, които искат да се изкачат по стълбите до помещението за наблюдение в короната на главата, са ограничени до 240 на ден. При това могат да се качват максимум 3 групи по 10 човека на час. Така че, ако планирате догодина по Коледа да посетите статуята – запишете се още отсега. Някога посетителите са се изкачвали и още по-високо – до терасата на факела, но след опит за саботаж през 1916 г. тя е затворена. Там досега са се изкачвали само работници от поддръжката или специалисти като Брайън Къри например, които са инсталирали уеб камери, чрез които потребителите на интернет имат 360-градусова панорамна гледка от високо.
   image  Когато се каже Рио де Жанейро, първите асоциации са плажът Копакабана, самбата и статуята на Христос Спасителя на хълма Корковадо. Малцина обаче знаят, че издигнатата през 1931 г. от Пол Ландовски и Ектор да Силва 30-метрова скулптура е куха. За разлика обаче от Статуята на свободата вътрешните стълбища, помещенията в ръцете и главата не са за туристи, а само за служебни лица и се използват за външен достъп при ремонт на фигурата. Затова и хората, видели Рио от върха на статуята, се броят на пръсти.
imageБлизо до Качабамба, Боливия, се намира 34-метровата Кристо де ла Кондордия - най-голямата скулптура на Христос. За разлика от бразилската статуя, тук можете да се изкачите по вита стълба във вътрешността, която води до ръцете, откъдето през малките отвори в камъка можете да се насладите на панорамната гледка. Само че това може да се случи само в неделя!
imageВ същото време 35-метровият Христос във Вунг Тау - Виетнам, издигнат от местните католици, е отворен за всекидневни посещения. Нещо повече – смята се за храм и във вътрешността не се допускат посетители с неподходящо облекло. Желаещите може да се изкачат по стълбите до малки помещения на раменете, откъдето да се любуват на откриващата се гледка.
    image В Европа подобно на бразилския Христос достъпът във вътрешността най-голямата статуя на територията на Русия – „Родината майка зове” във Волгоград е само за хората от поддръжката й. Във високата 85 м скулптура макар и рядко могат да влязат и външни хора – като пътешественикът фотограф Сергей Доля, който през 2011 г. прави обширен фоторепортаж за приключението си.
imageНейната посестрима в Киев, чийто създател е същият както на волгоградската – Евгений Вучетич, е по-„дружелюбна”. Срещу такса можете да се изкачите с асансьор и после по тесни стълбички до площадка зад щита – на височина 92 м, откъдето се открива невероятна гледка на Киев. През лятото обаче влизанията не са разрешени, защото температурата във вътрешността на металната фигура достига 70 градуса.
    image Макар и с гигантски размери монументите на Европа и Америка не могат да се мерят с тези от Азия, където са издигнати най-внушителните от тях. Като в Япония например, където се намира първата статуя, достигнала 100 м височина – Сендай Дайканон. Издигната е през 1991 г. в чест на 100-годишнината от обявяването на Сендай, префектура Мияги, за град. Самата фигура отвътре е замислена като огромен храм на богинята на милосърдието Канон – японската трансформация на индуиския бодхисатва Авалокитешвара, духовен син на Амитабха Буда. За нея се смята, че може да приема 33 облика, представени чрез цветни скулптури в залата, намираща се в основата на статуята. Срещу тях са изправени 12 демона, олицетворяващи месеците по китайския календар. До помещението за наблюдаване на височина 80 м може да се стигне и с асансьор, но тук далеч по-интересни са стълбищата – на всяка площадка са поставени статуи – общо 108 – по една за всяко човешко изкушение. Можете да оставите листче с желание на всяка статуя и да се помолите за помощ срещу слабостта, с която се борите.
     imageТова обаче не е най-високата статуя в Япония. Рекордът се държи от 120-метровата Ушику дайбуцу в Ушико, префектура Ибараки, изобразяваща Амитабха Буда (Амида за японците). Изработената от бронз фигура има 4 нива във вътрешността си. Първото е посветено на безграничната светлина, както всъщност се превежда името Амитабха, и безкрайния живот. То е затъмнено и се осветява само от стотиците малки статуи на божеството. Тихата музика и благовонията допринасят за атмосферата на медитация в залата. Вторият етаж можете да научите за историята на статуята, но далеч по-впечатляващ е третият, където са изложени 3300 златни статуетки на Амида Буда. Асансьорът във вътрешността на фигурата достига до четвъртия етаж, който е разположен на нивото на гърдите на статуята и откъдето през тесните отвори може да се любувате на гледката от 85 м височина, макар че тук най-ценното е вътре в залата – хранилище на прах от Буда.
     imageБирманците също не остават по-назад. Те не само задминават японските статуи по височина, но за всеки случай и добавят до изправената скулптура и огромен лежащ 90-метров Буда, входът за когото е, хм, отзад под кръста. Издигнатата край градчето Мониуа 129-метрова и оцветена в златножълто фигура Лейчън сетчар има изградени отвътре 33 нива, но все още не са завършени всичките от тях. Самата конструкция първо е изградена като небостъргач, който впоследствие е оформен отвън като фигура. В готовата част са представени 9000 сцени от живота на Буда и учениците му, но най-впечатляващи са 12-те нива, на които изключително образно е представен адът и грешниците, измъчвани от демоните - бирманската статуя макар и да не е най-изящната, определено е най-страховитата отвътре.
    image Засега обаче голямата награда остава в Китай – след 108-метровата трилика статуя на богинята на милосърдието Куан Ин те издигнаха най-високата за момента статуя – Пролетния храм на Буда, посветена на Вайрочана Буда с височина на фигурата 128 м. Но първенството й няма да е за дълго - индийците издигат 182-метрова Статуя на единството, посветена на един от основателите на независима Индия - Сардар Валабхай Пател. Така че за любителите на походите в недрата на колосите ще има още нови дестинации.
image
     Текстове под снимки
     01. Статуята на свободата. Отгоре надолу: Стълбището, водещо до горе; Наблюдателната площадка в короната; Брайън Къри монтира уеб камера на факела.
     02. Христос Спасителя. Отгоре надолу: Стълбището във вътрежността; Работник излиза през отвора в главата; Проверка на облицовката по ръката.
     03. Кристо де ла Кондордия. Отгоре надолу: Витата стълба; Отвор за наблюдение в ръцете на фигурата.
     04. Христос от Вунг Тау. Отгоре надолу: Посетители изказват стъпалата в статуята; и се любюват на гледката от раменете на Христос.
     05. Родината майка зове - Волгоград. Отгоре надолу: Стълбището нагоре; Помещението в гърдите с въжетата, поддържащи ръцете; Коридорът към главата; Помещението в главата на статуята; Люкът за достът на меча.
     06. Родината майка зове - Киев. Отгоре надолу: Стълбата към щита; Наблюдателната площадка зад щита; Люкът отгоре на щита.
     07. Сендай Дайканон. Отгоре надолу: Залата с 33-те образа на Канон; Стълбището в монумента със 108-те статуи; Част от статуите на площадките.
     08. Ушику дайбуцу. Отгоре надолу: Залата на безграничната светлина; Вторият етаж в статуята с реплика на палеца й в естествен размер; Залата с 3300 Буди; Прахът на Буда, съхраняван на 4 етаж.
     09. Лейчън сетчар. Отгоре надолу: Входът към полегналия Буда; Сцени от ада, изрисувани в помещенията от вътрешността на статуята.
     10. Китайският отговор: Пролетния храм на Буда и статуята на богинята на милосърдието Куан Ин (вдясно).
     11. Надпреварата продължава: Статуята на единството, сравнена с конкурентите си.

Публикувано във в. СЕГА, бр. 290 от 13 декември 2014 г.



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: photonik
Категория: Други
Прочетен: 1408093
Постинги: 140
Коментари: 378
Гласове: 1034
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930