Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2012 18:14 - Патлаци и пищаци - 2
Автор: photonik Категория: Забавление   
Прочетен: 11721 Коментари: 0 Гласове:
0



Учебната година започна, на за игри винаги ще има време.  И така, след като в първата част си говорихме за пистолетите, днес е време за втората част, посветена на автоматите и пушките.
image
Както пистолетите, така и по-големите оръжия по машите земи бяха от страните на соц лагера – като основен дял имаха съветските производители. Моделите бяха само и единствено копия на съветски оръжия от войната или по-съвременни. Като материал се използваше дърво и ламарина – най-вече за картечните пистолети, изцяло метални модели, твърда пластмаса – вероятно полистирол или мека пластмаса – полиетилен.
 
Картечни пистолети
 
Малък картечен пистолет
Най-популярният модел картечен пистолет за мен е загадка дали има реален прототип, или е някаква фикция на производителя (през 60-те  дизайн и дизайнер още беше мръсна дума). Произвеждаше се в няколко вариации и държави.
 
Първият модел е чешки – те обикновено бяха сиви, зелени или светлосини.
image
Този пък е вариация на първия модел – с извит вместо с прав пълнител.
image
Руският вариант беше с механизъм, подобен на металния Макаров  - подвижен затвор и стрелящ с лентови капси.
image
 
Картечни пистолети от войната
Тук вариациите бяха доста волни – още повече, че руснаците имаха няколко сходни модела – ППД, ППШ и ППС, като повечето от тях бяха с дървени дръжки и прави или дискови пълнители (само ППС беше целометалически с извит пълнител).
 
Това доста напомня на ППД34. Изработен е от дърво и метал
image
Следват 2 вариации на тема ППШ – известния Шпагин – също от дърво и метал. Първият е руски, а вторият чешки.
image
image

Най-любопитното е, че май най-сполучливото копие на Шпагин беше българско – пак дърво и метал. В случая изрових един от стара семейна снимка. Обърнете внимание на ръчката, с която се въртеше тресчотката, за да издава характерния пукот на пистолета.
image
 
Този пластмасов ППД34 беше първата ми сериозна бойна играчка навремето – беше от полиетилен и за жалост не издаваше никакви звуци или святкания – даже и спусък нямаше. Но за онова време липсите се доизграждаха в главата на хлапетата.
 image
 
И още един руски картечен пистолет Шпагин, но с продълговат пълнител – каквито са по-късните версии на модела.
image
А това, макар да прилича на Шпагин, според мен е по-скоро някакво копие на Томпсън. Руснаците са имали подобни модели през войната по силата на „ленд-лиза” – вероятно и за това не се смята за „вражески” модел.

Картечен пистолет тип Стен
Подозирам, че този  модел е български, доколкото в мрежата изобщо няма негови изображения. Беше близо до модела на английския Стен Mk V. При натискане на пълнителя в крайно положение се зареждаше механизмът на тресчотката и при натискане на спусъка пълнителят се връщаше обратно с характерен пукот. Аз имах такъв черен модел, но съм виждал и бели. Тук от едно детско филмче се вижда юнак с този автомат в действие
image

 
Автомати
 
Тук нещата бяха пределно прости – единственият автомат, който се възпроизвеждаше като играчка, беше прословутият Калашников – основно  първият модел АК-47 и десантният му вариант със сгъваем приклад – АКС. У нас много бяха популярни и румънско-унгарският му вариант с допълнителна ръкохватка – РМ-63.
 
АКС
Дали заради по-лесното производство, но моделите на основата на АКС бяха най-разпространени. Разбира се, вариациите бяха многобройни – от далечен отглас на оригинала до практически точно копие.
 
Тези бяха най-големите съветски автомати. Вторият се водеше снайперски автомат и според руските форуми в по-късните версии е продаван с оптически мерник. Любопитно е, че имат версии от само от метал и изцяло пластмасови. И малка добавка за пластмасовия модел (благодарение на boysta3): от късата цев отдолу изстрелват малка стреличка - вероятно трябва да имитира гранатомет, които вече по това време се монтираха и на съветските автомати
image
Друг типаж руски автомати – малко по-близо до истината. Също ги има в 2 модификации – метални и пластмасови.
image
 
Тези автомати явно са произвеждани от няколко завода, защото са с различни имена: Сверчок, Зарница, Орленок. Общото е, че всичките са от метал.

 image
И отново два модела – метал и пластмаса.
image
 
image
Рядкост – точно копие на АКС. По някаква причина руснаците избягваха да правят точни копия на оръжията си (поне по мои наблюдения).
image
image
АК-47
Това точно копие е по-късен модел, но аз имах през 70-те точно такъв. Стреляше с капси, а с няколко щракания назад с пълнителя се натягаше механизмът за искрене (те работеха с камъчета за запалки), който се освобождаваше с малко лостче пред пълнителя.
image
РМ-63
Мерцедесът на автоматите у нас – металният унгарски автомат на Elzett-Muvek, който работеше с 4,5-волтова плоска батерия. Това е копие на румънската варсия на АК-47. Вероятно и унгарците са произвеждали този модел или е бил на въоръжение в армията им.
image
Странни модели
Това чудо изобщо не можах да определя от какво е взето като модел. Единственият автомат с хоризонтален диск, който знам, е Amerikan180, но той е доста далеч като визия от това. И този има манивелка за тресчотка, с която „гърми”.
image
Автомат Салют.
Обърнете внимание на емблемата на въздушно-десантните войски. Явно внушава идеята за някакво десантно оръжие.
image
Пушки
Тук нямаше кой знае какво разнообразие. Произвеждаха се 2 основни типа пушки – едноцевни въздушни, стрелящи с тапи и двуцевни ловджийски, стрелащи с капси.
 
Въздушни пушки
Имаше както руски, така и чешки, китайски, а ако не се лъжа и български. Принципът в повечето случаи беше един и същ – чупеща се цев и тапа, вързана с канап, за да не изчезне нанякъде. По-долу няколко различни модела.
 image
image
image

Ловни пушки
Често казано нямам спомен тук да бяха много полулярни – на мен самия ми я донесоха от Съюза. Много й се радвах, но за жалост пушката свърши безславно в главата на един голям плюшен тигър. (за сведения на природозащитниците – на тигъра му нямаше нищо, той си отиде по-късно от старост). Руските модели стреляха с капси, които се слагаха на специални легла в основата на цевите, но templar ме допълни в коментарите и с още един модел ловна пушка, която работи на принципа на въздушните.
image
image
image
image
image
 
Пушка помпа
Показаният модел е по-късен, но през 70-те имах абсолютно същата, донесена от Съюза. С помощна на ръкохватката и предната цев се създаваше компресия, която изстрелваше шарени топчета като за пинг понг. Честно казано ни се виждаха несериозни за битки и може би за това и не бяха много популярни.
image

Картечници

Да, да и това имаше. Не съм виждал тук такива. Мои приятели са ми разправяли, че са ги виждали по някои детски градини, но достоверна информация нямам. Иначе при русначетата явно са били популярни. Разбира се моделът е един-единствен – картечницата от времето на Гражданската война – Максим.
image

Хладно оръжие

Щит и меч
Така и така говорим за оръжия – да споменем за финал и тях. Всъщност то също не беше особено популярно по една или друга причина. Основно се разпространяваше един червен комплект от мек полиетилен – шлем, щит и меч. Мечът не се препасваше, а се носеше през рамо. Интересно е, че щитовете бяха два варианта – този с кръглия щит се продаваха тук, докато в Съюза щитовете бяха с формата на обърната капка. Шлемът имаше и допълнителна украса от бяла пластмаса, която първа изчезваше. Макар мечовете да бяха заоблени и меки бяха доста сериозно оръжие и можеха да те фраснат здраво с тях. А пази Боже да го докопа някой разгневен родител... Руснаците произвеждаха още няколко типа мечове и саби от полиетилен, но не помня да съм ги срещал по нашите магазини – може да са били за местна употреба.
imageimage
image
image
 
Саби
Аз имах точно такава сабя – донесена също от Съюза (в долния десен ъгъл се вижда добре ефесът й). Беше малка, но затова пък от метал, макар и доста мек – при първата схватка с един червен меч заприлича на графика за валутните курсове.
image

Кортици
Много често се срещаха по сергиите на панаирите. Малки и пластмасови, но пък си бяха почетно оръжие, с което да се фукаш в махалата.
image
 
И за финал - оригиналните оръжия, вдъхновили направата на част от тези играчки:
imageimage





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: photonik
Категория: Други
Прочетен: 1407686
Постинги: 140
Коментари: 378
Гласове: 1034
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930