Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2012 10:31 - Синята коалиция умря... Добрютро!
Автор: photonik Категория: Политика   
Прочетен: 4608 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
"Глас се чу в Рама, плач и силно ридание. Това беше Рахил, която плачеше за децата си и не искаше да се утеши, защото ги няма вече."
Матей 2:1-23
Плачете, да плачем - Синята коалиция била умряла! Нима?! Аз мислех, че е мъртва поне от 10 години. Всъщност няма как да умре това, което реално не е живяло. Ако нещо умря, това е идеята за ново начало в дясното пространство. В момента то наподобява кораб, получил множество пробойни, а офицерите вместо да организират спасяването му, се карат кой има по-голям стаж на кораба, кой е трябвало да го командва и кой е недостоен дори да мие трюма. Във време, когато държавата се управлява от тотално некомпетентни хора и единствената им алтернатива са отново видни крадци и безхаберници, десните се дърлят за... ами всъщност дори не разбирам и за какво. Абсолютни детинщини.
It"s the economy, stupid беше водещият слоган на "левия” Бил Клинтън, който победи одобрявания в началото с 90% президент Джордж Буш. И точно този слоган някакси не го чувам от нашата десница. А би трябвало. Защото в държава, където има региони с над 50% безработица, с практически колабирала индустрия, ужасяващ търговски баланс и трайно намаляваща квалифицирана работна ръка, основният разговор е само и  единствено за икономика.
В същото време десните се джавкат кой е по-автентичен, по-малко кариерист и по-далеч от изгряващата Кунева (някак случайно забравиха, че е работила като юридически съветник в МС и при двете сини правителства). Някой да знае каква точно е икономическата програма на десните? Какво биха направили в кратко-, средно- и дългосрочен план? И най-важното - кои са икономическите експерти, които ще провеждат тази политика. Колко и кои мениджъри на високо и средно ниво симпатизират явно на днешната десница и биха са наели да работят за тях? След 2001 г. благодарение на яростната опозиция към новото правителство висшият и среден управленски ешелон на десните беше практически изхвърлен от властта и оттогава до ден-днешен - вече 11 години, повечето от тях не са управлявали нещо повече от МПС.
А за да е още по-зле - десните така и не проведоха смислен дебат за случващото се у нас през последния четвърт век (1986-2012), през който България беше практически деиндустриализирана, селското стопанство попиляно, а външно-търговският баланс издънен. И десните, къде неволно, къде - не, имат своя принос в тези процеси. Левите написаха безумния закон за земята (приет от ВНС), но десните го приложиха с видим ентусиазъм. Левите измислиха масовата приватизация и РМД, но десните приватизираха идиотски именно с това. Левите форсираха самоуправлението на предприятията и ликвидираха стопанските обединения, а десните глупаво аплодираха, без да осъзнават капана, който им е заложен с това - анархия, безконтролност и безнаказано източване на предприятията. Левите започнаха първите преговори за затваряне на малките реактори на "Козлодуй”, но десните ги довършиха (не, не беше Кунева, както се твърди от по-късопаметните).
И до ден днешен няма ясно обяснение от десните защо трябваше да бъдат унищожени конкурентни промишлености като машиностроене и електроника - в последното България беше специализирана в рамките на СИВ, имаше изградени нови заводи с модерна техника и квалифициран персонал, а износът на тази техника беше близо 1/3 от общия дял. Защо трябваше в Ботевград например да бъде ликвидиран работещ модерен завод и в халетата му да се гледат гъби? Сега в същия град белгийците от EPIQ построиха предприятие за електроника, където работят 2700 човека. Защо за всичките тези години не беше допуснат нито един сериозен инвеститор, а интереси имаше още от преди 1990 г.
Защо десните така и не продадоха ключови предприятия като "Булгартабак” например, след като имаше явен интерес, а консултантът Dresdner Bank гарантираше цена  до 1 милиард долара?
Как стана така, че нито едно сериозно име от политиката или икономиката отпреди 9 септември не можа да достигне до икономическите лостове на държавата - сал един бай Стефан стана председател на НС, но тази длъжност е съвсем малко по-различна от директор на водопад. И защо и при всички години на дясно управление големите частни предприятия, банки и имоти така и не бяха върнати на собствениците им? (Не говорим за дюкянчета и апартаменти!)
Как стана така, че независимо дали на власт са десни, или леви, оцеляваха основно предприятия, които по един или друг начин са свързани с руски ресурси - газ, нефт, руда и т.н., а тези, които еманципираха България, изчезваха безславно. Типичен пример е заводът в Радомир, преждевременно умъртвен с развалянето от наша страна на договора за джоинт венчър с японската Kobe steel.
Защо десните продължават да не се интересуват от прелюбопитните години 86-89, когато всъщност се подготвя преходът и започват да се залагат бомбите.
Въпросите могат да бъдат стотици. Общото между тях е икономиката. Вдясно продължават да веят знамена и да търсят врага с партиен билет, а накрая се чудят защо електоратът се топи. И измислят нелепи оправдания от типа - народът е тъп и си иска спасители, умните избягаха и никой не остана, хората не са дорасли за дясна политика и т.н. Глупости на търкалета. Хората не виждат своите представители. Тези, които изразяват интересите на малкия и среден бизнес (в нормалните държави и на едрия - но тук той априори е червен).
Защо Маргарет Тачър беше толкова успешна като политик? Един от отговорите може да бъде - защото е дъщеря на бакалин. Идва от семейство, знаещо цената на труда, на парите и своята независимост. За да си десен, не е достатъчно само да си интелигентен - такива има и вляво. Не е достатъчно само да вдигаш красиви лозунги - демагозите са по-добри в тази дисциплина. И не е достатъчно само да се гордееш със своята автентичност - глупостта също може да бъде автентична. Трябва да си научен на лична отговорност и труд - честен труд, а не дребни далаверки. Да можеш да защитаваш правото на този труд на своите поддръжници. Да имаш визия за бъдещето и яснота как да ще го постигнеш. Да имаш волята да провеждаш понякога болезнени и непопулярни мерки, да влизаш, ако е необходимо и в странни съюзи, но неотклонно да следваш поставените си стратегически цели - яростният антикомунист Чърчил казва в парламента If Hitler invaded Hell I would make at least a favorable reference to the devil за подкрепата си към СССР, защото той има ясна стратегическа цел - крайната победа на Великобритания на всяка цена и с всички средства.
А за жалост драги ми десни, хм, лидери - не виждам нито едно от тези качества у вас.
И затова не ви вярвам...

P.S. И не - не смятам да гласувам за Кунева. Просто я давам като очевиден пример как вместо да се водят ясни дебати по основни принципи на икономическа политика, която трябва да се подкрепи или не, нашите пишман политици ровят кой за кого се е омъжил.




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: photonik
Категория: Други
Прочетен: 1407101
Постинги: 140
Коментари: 378
Гласове: 1034
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930