Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2012 11:26 - В гората на Мураками
Автор: photonik Категория: Изкуство   
Прочетен: 5378 Коментари: 0 Гласове:
1



imageДа пишеш за творчеството на Харуки Мураками е подобно на това как слепите индийци в популярната притча опитват да опишат слона – кой каквото е хванал от него, това смята, че представлява слон. Преди да се захвана с „Норвежка гора”, бях чувал, че Мураками е автор с афинитет към фантастичните елементи в романите си – едва ли не вариация на японски Маркес. Тъкмо за това тази книга се оказа изненада за мен – оказа се, че няма грам подобна фантастика. За сметка на това именно с „Норвежка гора” той прави своя световен пробив през далечната вече 1987 г.

   Заглавието на книгата е по песен на Бийтълс – Norwegian wood от албума им Rubber souls. Още с него Мураками залага задачка-закачка. В английския език думата wood означава както гора, така и дърво (дървен материал). Джон  Ленън, авторът на текста, използва wood във втория смисъл: “I once had a girl /Or should I say she once had me / She showed me her room / Isn"t it good Norwegian wood?” Докато Мураками я използва именно в смисъла за гора. В гората можеш да се изгубиш, можеш да останеш насаме, можеш да постигнеш покой, можеш дори да умреш. Все мотиви, които непрекъснато се преплитат в повествованието.

   Дори и сега – от дистанцията на времето, ми е изключително трудно да определя за какво точно е този роман.

   За възмъжаването?

Може би – главният герой Тору Ватанабе е на прага между юношеството и зрелостта.

   За любовта?

Може би – една от основните нишки е любовта на Тору към крехката и ранима Наоко, преплитаща се с със странните отношения между Тору и жизнената и като че ли вятърничава Мидори.

   За музиката?

Може би – в романа никак не липсва музика: Бийтълс, много Бийтълс (все пак действието се развива в края на 60-те), Саймън енд Гарфънкъл, Бах, Майлс Дейвис, Телониус Монк...

  За смъртта?

Може би – смъртта лепкаво и неминуемо се процежда непрекъснато по страниците – самоубийството на Кидзуки, приятелят на Тору и на Наоко, е само началото на поредица тъжни и труднообясними събития.

  За приятелството?

Може би – приятелството тук е в най-различни аспекти: между Тору и чувствителния Кидзуки, в чиято приятелка Наоко той се влюбва; в странната дружба между Тору и перфекциониста Есесовеца, който му подарява буркан със светулка; между Тору и пресметливия Ватанабе, който едновременно го възхищава и отвращава, между Тору и Рейко, която едновременно е и лечител и пациент.

   За самотата?

Може би – въпреки че Тору общува с мнозина, като че ли около него има плътна стена, която много малко хора могат да пробият.

   Всеки сам за себе си ще намери отговора за какво е всъщност тази книга.

   „Норвежка гора” не е никак лесна. Действието в нея се движи бавно и спокойно, като долното течение на пълноводна река, преди да достигне устието си. Авторът скрупульозно описва ред като че ли незначителни детайли, но всеки е част от големия пъзел на повествованието. Някои от тях са и интелектуални закачки, които би хванал само начетен човек. Например, докато пътува към санаториума на Наоко, Тору чете... „Вълшебната планина” на Томас Ман; сред любимите му книги са „Великият Гетсби”, която препрочита често, неслучайно купува от книжарница „Кобаяши” „Под колелото” на Херман Хесе и т.н.

   Ако трябва да обобщя накрая с две думи – няма да съжалявате, ако я започнете, но не е за начинаещи в сериозната литература или пък в азиатската култура. На тях бих им препоръчал по-късната му, но доста по-лека (и по-слаба бих казал) „На юг от границата, на запад от слънцето”, също издадена от „Колибри”.

   И за финал – няколко капки отрова към издателите. Английското издание с меки корици е 400 стр. Като се има предвид, че изданията на български език обикновено са с 30% по-дълги, то натъпкването на книгата в 342 стр. ситен шрифт определено не е добра идея. И то от неслучайно издателство като „Колибри”.

А почитателите на киното могат да се насладят и на филмовата версия на "Норвежка гора", заснет през 2010 от режисьора Тран Ан Хунг (повече инфармация за филма - в киноенциклопедията IMDB).




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: photonik
Категория: Други
Прочетен: 1401741
Постинги: 140
Коментари: 378
Гласове: 1034
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031