Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2017 11:17 - Да пием по едно кафе
Автор: photonik Категория: Други   
Прочетен: 3526 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 29.05.2017 11:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Споровете кога и къде за първи път от зърната на кафето е направена напитка не се стихнали и до днес – за първенството се борят и Етиопия, и Йемен. Със сигурност е известно, че през XVI в. йеменските търговци го доставят в Северна Африка, Персия и Османската империя. Именно от нейната столица – Константинопол, напитката се разпространява на Балканите, а оттам през Венеция и по цяла Европа. На Запад в началото кафето е възприето като импортна екзотична напитка, но с появата на първите кафенета през XVIII в. се настанява трайно в бита. Там то се е варяло по оригиналния ориенталски начин, но предприемчивите европейци скоро започват да усъвършенстват технологията. В резултат се появяват най-различни устройства и методи за приготвяне на горещата напитка.

 imageПървоначално в Западна Европа пиенето на кафе е било само публично занимание – в кафенетата, и то само за мъже. Приготвяло се е с помощта на кафеник, в който водата и смляното кафе се загрявали до кипване. Съдът е имал или широка основа, или издута долна част, за да може да се утаяват частиците от едросмляното кафе. Подобна филтрираща функция е имал и чучурът, който е бил с удължена клюновидна форма. С популяризирането на напитката в началото на XIX в. започват и опитите да се конструират съдове или машини, позволяващи кафето да се приготвя по-бързо, по-вкусно и без досадната попаднала в чашата утайка.

 Перколаторът на Томпсън

imageСред първите нововъведения е кафеварка, която всъщност е перколатор – уред за филтриране на растителни екстракти, изобретена в Париж през 1806 г. По ирония на съдбата неин създател не е французин, а роденият в Северна Америка британски учен сър Бенджамин Томпсън – граф Ръмфорд, който, освен научните си интереси в теорията на термодинамиката, е известен и с труда си „Отличните качества на кафето и изкуството да го приготвяш с най-високо качество”. В уреда на Томпсън загрятата вода от долната част на съда се издига по тръбичка и се излива върху решетест филтър в горната част, където е изсипано смляното кафе. От филтъра надолу вече се процежда готовата напитка. По-възрастното поколение със сигурност помни прословутите съветски електрокафеварки „Експрес”, който бяха съвременна реплика именно на този вид уреди.

 

Френската преса

imageРазбира се, французите твърдят, че Томпсън просто е усъвършенствал перколатора на Жан Батист де Белоа, изобретен още през 1800 г. Френският перколатор обаче работи с топла вода, която се налива в горната част на съда, където е кафето, и се процежда в долната. Процесът е бавен, а в резултат полученото кафе е по-скоро хладко. Независимо от това и днес може да се срещне този тип кафеварка – в щата Луизиана например, който е бивша френска колония. Във Франция обаче имат идеи как да ускорят процеса – като притискат кафето в съда с бутало, на което е прикрепена решетка. По ирония на съдбата този съд за приготвяне на кафе, наречен „френска преса” е патентован от италианеца Атилио Калимани през 1929 г. Загрятата вода се изсипва в съда върху смляното кафе и се изчаква няколко минути, след което с буталото бавно се притиска решетестият филтър надолу, а от него нагоре излиза готовото вече кафе.

 

Наполетана

imageИ за да бъде още по-пълно объркването, популярната кафеварка „Наполетана” е изобретена не от неаполитанец, а от французина Мориз. Е, през 1819 г., когато се появява тази кафеварка, той е живял в Неапол, така че тя заслужено носи името си. При нея съдовете вече не са два както при перколатора, а три – за водата, за смляното кафе и за готовото кафе. Любопитен е начинът на приготвяне на кафе с нея. В долния съд се налива вода, над него се поставя частта с кафето, а най-отгоре се захлупва със съда, с който се сервира готовата напитка. След като водата в долния съд започне да кипи, кафеварката се сваля от огъня и се обръща. Горещата вода преминава през частта с кафето и се процежда в каната. Макар че е доста стар и бавен метод в наши дни все още се произвеждат кафеварки за него.

 

Път на дамите

imageМакар че в началото пиенето на кафе е мъжка привилегия, през XIX в. и дамите се намесват, като дори изобретяват и свои  версии за кафеварки. Мадам Джийн Ришар патентова през 1838 г. вакуумна стъклена кана на основата на съществуващи подобни в Германия. Три години по-късно друга французойка – мадам Весо, усъвършенства тази кана, която днес е известна като „френски балон”. Популярна е и до днес, най-вече от каните на „Сайлекс”, които са вариация на оригиналния дизайн на мадом Васо. При тези кани водата се сипва в долния съд, а кафето в горния. Водата се загрява от спиртник под долния съд.  Нагрятата вода преминава нагоре по тръбичката, свързваща двете кълба, и се смесва с кафето. След като по-голямата част от водата се е смесила в горното кълбо, спиртникът се изгася и при изстиването от създадения вакуум готовото кафе през филтъра се стича обратно долу.

От Германия се разпространява и кафеникът за шварц кафе. Него дължим на домакинята Мелита Бенц, изобретила хартиения филтър. Недоволна от своята кафеварка, която прави напитката твърде силна и горичва, а и пропуска частици смляно кафе, тя започва да експериментира с различни филтри, за да преодолее проблема. Накрая открива решението в тетрадката за упражнения на сина си – попивателната хартия. И като предприемчив човек получава през 1908 г. патент за новия филтър и започва семеен бизнес заедно със съпруга си и сина си. При уредите за шварц кафе нагрятата вода преминава през смляното кафе и се отцежда надолу през хартиения филтър в каната. Макар и по-бавно като приготвяне, така се  получава по-лека напитка от еспресото.

 

Раждането на „експреса”

imageimageИталианците с основание се гордеят като изобретатели на еспресото – те са първите, които създават машини за неговото приготвяне. Макар че думата „еспресо” всъщност идва от английски език. В средата на XIX век в Англия се появяват първите експресни влакове, а само тридесетина години по-късно вече се произвеждат и кафеварки с формата на локомотиви – алюзия за парата, движеща локомотивите и правеща напитката. Така по аналогия названието се пренася и за новите машини, приготвящи бързо силното и ароматно кафе. А главната заслуга за тях принадлежи отново на италианец от Милано – Луиджи Безера, който през 1901 г. патентова машина за приготвяне на напитка от кафе. При нея водната пара създавала налягане от 1,5 бара, което позволявало кафето да бъде приготвяно много бързо – само за 4 до 6 минути.  Друг предприемчив италианец – Дезидерио Павони, откупува патента и през 1905 г. първите машини за еспресо La Pavoni вече са на пазара.  След Втората световна война отново от Милано се появява новост – Джовани Гаджия създава еспресо  машина с пружинен лост, управляващ бутало. Новата машина позволява на горещата вода да преминава през кафето с много по-високо налягане – 3-4 бара, което дава възможност от кафето да се отделят повече масла от кафето и готовата напитка освен прекрасния каймак добива и по-богат вкус. Точката над i-то слага Ернесто Валенте през 1960 г. – тогава фирмата FAEMA започва производството на машнини с добавената от него електрическа помпа, позволяваща още по-високо налагяне – 9 бара. А днешните кафемашини достигат двойно вече двойно по-голямо налягане – до 18 бара.

 

Еспресо вкъщи

imageimageПрез XX век италианците стават законодатели в правенето на еспресо. Но то все още е било достъпно само в заведенията. Желаещите да пият хубаво кафе вкъщи трябвало да избират или кафе в оригиналния турски стил – с кафеник или джезве, или да се задоволяват с различните варсии на шварц кафето – с френска преса или вакуумни стъкленици. Човекът, вкарал еспресото в домовете, е, както може да се очаква, също италианец – Луиджи Биалети. Като се възползва от опита си във френска фабрика за алуминий и вдъхновен от... старата пералня на жена си, той разработва алуминиева кафеварка. При нея водата се загрява в долния съд, през тръбичка преминава през металния филтър със смляното кафе и излиза през друга тръбичка в горния съд. След Втората световна война семейният бизнес е поет от сина на Биалети – Ренато. Той работи с размах и скоро кафеварката, наречена „Мока експрес”, придобива огромна популярност – до днес от нея са продадени  над 100 милиона. А моделът „Брика”, който създава допълнително налягане на парата, доближава направеното кафе до качествата на истинското еспресо от професионалните машини.

 

Животът продължава

imageМакар бумът на изобретения в областта на приготвянето на кафе да е през XIX и първата половина на XX век, дори и в наши дни се появяват нови методи и уреди. Появиха се домашните кафемашини за еспресо,  а в края на 80-те и машини, работещи с плътно затворени капсули с единични дози кафе. А за противниците на машините също има новости – като например аеропресата, изобретена през 2005 г. от американеца Алън Адлър. Донякъде тя следва принципа на френската преса. Състои се от два влизащи един в друг прозрачни цилиндъра и филтърна капачка. Цилиндърът, в който се поставя смляното кафе, се нахлузва леко върху стоящия отдолу цилиндър – бутало. Върху кафето се изсипва гореща вода и се разбърква. Отгоре се поставя решетестата капачка, в която има и филтърна хартия. Обръща се върху чашата за кафе и се притиска буталото.

Какво още ни очаква в бъдеще? Кафеварки, загряващи сместа с лазер? Или системи, извличащи чрез химикали необходимите вещества от кафето? А може би машини, работещи със свръхналягане върху сместа? Предстои да видим.

Текстове на снимките:
1. Арабска кафеварка
2. Съветска кафеварка, работеща на принципа на перколатора на Томпсън.
3. Съвременна френска преса
4. Кафеварка наполетана
5. Съвременан кана "Сайлекс"
6. Английска кафеварка във формата ан локомотив
7. Машина за еспресо La Pavoni от 1905 г.
8. Старата пералня, вдъхновила Биалети за кафеварката.
9. Първата версия на кафеварката на Биалети
10. Съвременна аеропреса


Публикувано във в. СЕГА




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: photonik
Категория: Други
Прочетен: 1401924
Постинги: 140
Коментари: 378
Гласове: 1034
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031