Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2010 12:26 - Не ми пука ще остане ли жив Йосарян!
Автор: photonik Категория: Други   
Прочетен: 6579 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 11.12.2018 14:18


image    Да, пет пари не давам дали фрустрираното нервозно капитанче ще се добере до базата си. Нито ме вълнуват неговите опасения, че искали да го убият. Защо ли? Защото моите дядовци и баби, моите родители  са били отдолу. В домовете, над които са прелитали бодрите "Мичели”, "Либърейтъри”, "Фортреси” и тем подобни железа, сеещи смърт.
    Всъщност, нека бъдем честни - Йосарян никога не е летял над България, но неговите колеги - да. За период по-малко от година - октомври 1943 - август 1944 г. английските и американските бойни самолети извършват бомбардировки на повече от 130 населени места на територията на тогавашна България. Хвърлени са над 45 000 бомби, като са разрушени над 12 000 сгради (само в София са поразени близо 10 000 жилища). Вследствие на атаките загиват общо 1828 човека, а 1381 са ранени.
    Това не са били бомбардировки на стратегически цели, нито на военни обекти, а целенасочено и варварско унищожаване на мирни градове. И никакви ала-бала за освобождаване на Европа, общочовешки ценности и подобни високопарни помии не могат да оправдаят този акт.
    Всичко това го споменавам в контекста, на една "срамежлива” новина от вчера. Американският посланик и български официални лица (много държа на последното уточнение!) откриха паметник на загиналите американски войници. Да, да - на същите, които са превърнали София в град призрак. На същите, които за забавление са разстрелвали хора и добитък при пикиране (има ред документирани случаи особено в малките населени места). Иронията за тази новина се засилва и от това, че именно през октомври 1943 г. е взето решението България да бъде подложена на масирани бомбардировки.
    Но и това в новината не е толкова шокиращо. Все пак те са изпълнявали заповеди, не са по своя воля били тук и т.н. Могат да се изредят ред аргументи за това да има такъв паметник и аз бих се съгласил с повечето от тях. Скандалното в случая са официалните български власти.
    Хайде сега си напрегнете паметта и си спомнете кое българско правителство изгради паметник на тези 1800 жертви? Кой български държавник публично назова, че тези хора са жертва на американски и английски бомби? Подсетете ме, че аз не помня.
    А паметник все пак има - един  камък зад Народното събрание, но той  е там благодарение на родолюбците на "Мати Болгария”. Но официален паметен знак от българската държава - йок (пардон, ноу).
    Преди, за да не разсърдим братушките, не споменавахме как са влезли тук на 7 септември и как на политруците им е трябвало известно време, за да набият в канчетата им, че българите не са воюваща държава. Пътем имаше не един и два паметника на загинали тук съветски войни. Някои от тях - от раните си, но повечето - разстреляни от НКВД за мародерство. Сега, за да не разсърдим новите братушки - не смеем да споменем, че малко през носа ни е излязло "освобождението”.
    Именно това поддакване, слагачество и обикновена страхливост на нашите управници е най-вбесяващо. Независимо от политическите убеждения, от изповядваната ценностна система, от вяра или атеизъм - българските политици се отличават с едно общо качество - безгръбначие. Тяхното верую е: слагай се на силния на деня, отминавай с високомерие слабите и най-важното - забрави за националните интереси, щото може да стане напечено. Само дето велик държавник няма как да станеш, ако не ти стане напечено.
    Апропо - тук са загинали и немски летци при защитата на София. А паметник за тях? Или те са "мръсни фашаги”?
P.S. Днес минах покрай паметната морена на загиналите в бомбардировките. Гризеше ме съвестта дали държавните мъже не са почели и тях, а пък аз да съм ги наплюл незаслужено. Уви. А цялата тази патаклама нямаше да се състои, ако същите хора, които откриха паметника, бяха поставили венци и на паметника на жертвите на бомбардировките и на паметника на загиналите български летци. Това щеше да бъде един жест на помирение. Но за такова решение първо се иска акъл да се сетиш и второ се иска кураж да го осъществиш. Нашите управници за пореден път доказаха, че им липсват и двете.
Оказа се, че една през 2004 г. сме се сетили да направим този паметник. Същата година е поставена и малка забутана паметна плоча на капитан Герхард Венгел - която редовно е разбивана от левеещи идиоти. Единият паметник е поставен за сметка на "Мати Болгария", а другият - за сметка на Дружество на летците "Капитан Димитър Списаревски".
image
image




Гласувай:
1



1. анонимен - Загинали немски летци
05.10.2010 12:47
Иво, ще коментирам накратко само последното изречение - просто защото по другото сме на едно мнение.
Макар заради тези бомбардировки моето семейство да е станало близко на елинпелиновото, по време на евакуацията.
Някъде бях чел, че в градинката до нотариата - точно тази, която е обсебена от наркоманите и комай последната останала чешма в центъра, имало паметна плоча на един германски летец-изтребител, загинал като защитник на софийското небе. Така и не минах някой ден да го видя, но сега ме подсещаш да го направя и документирано да отговоря на вече не толкова риторичния ти въпрос.
цитирай
2. анонимен - Нападатели, защитници, жертви
05.10.2010 18:57
Тази снимка съм я виждал (пак покрай твоя блог), една от най-ранните аеро-снимки на София. За паметниците - те са конюнктура, освен всичко друго. Един "лети" нагоре-надолу да открива магистрали, друг - молове, някой трябва да има и за паметниците, били те на "нападатели" или "защитници". Но може би ще се намери и някой да направи / открие паметник и на онзи незнаен немски летец дето е защитавал София.
цитирай
3. photonik - Има, има
06.10.2010 12:51
Вярно е - има паметна плоча на кап. Герхард Венгел, но е в градинката зад баня "Мадара".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: photonik
Категория: Други
Прочетен: 1401894
Постинги: 140
Коментари: 378
Гласове: 1034
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031