Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2011 13:50 - И пак време разделно!
Автор: photonik Категория: Политика   
Прочетен: 3584 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

imageМине се, не мине и току някой приреве – „Дошло е време разделно, братя! Или ние, или те!” Този път в ролята на Балаганов, който крещи „Бият Паниковски!”, е Съюзът на репресираните от комунистическия терор в България. В нарочна декларация те надават вой: "Не може на предстоящия вот на недоверие към правителството на ГЕРБ десен политик да гласува заедно с БСП. Това е национално предателство, това е комунистическо поръчение, зададено чрез един политически фарисей и демагог... Дошло е отново време разделно. Отново ще стане ясно кой кой е, кой е десен политик, кой е антикомунист. Ще стане ясно кой лъже народа и кой търси оправдание за поведението си",

Тази декларация я отдавам на следните обстоятелства:
а) старческо оглупяване
б) юлските горещини
в) страх от нещо
г) корист.

Няма друга разумна причина да твърдиш очевидна глупост като тази, че ББ е именно нещо различно от комунизма. Човекът, завършил школата на ударния юмрук на партията (интересно, че тогава червеният цвят не го е притеснявал); напуснал МВР заради отказ от деполитизация; вярна сянка и ученик на дългогодишния диктатор; пръв приятел преди всичко с хора от червената номенклатура и репресивните служби – Валентин Златев е само върхът на айсберга, и т.н., и т.н.

Да, вярно е - наистина времето може да се нарече разделно. Но разделът отдавна не между комунисти и антикомунисти. От една страна, израсна цяло поколение, на което тази опозиция нищо не му говори. От друга, практически цялата политическа класа в последните 20 години по един или друг начин е свързана с бившия режим (с много малки изключения) – било с репресивните служби, било по номенклатурна линия, било по комсомолска. Някой да помни – бяха ли допуснати живите политици отпреди 9 септември до изпълнителната власт и реално управление на икономиката? Ами наследниците на старите банкери, индустриалци, търговци? Колко от стария политически и икономически елит или пък техни наследници успяха да възстановят собствеността си върху фабрики, банки, кантори, сгради и т.н.? И в случая не иде ред за дюкяни и малки цехчета

Така че това деление отдавна не е актуално, то е нелепо и непродуктивно. Нещо повече – то много удобно служи за мимикрията на всякакви популисти, наметнали се кой със синьо наметалце, кой с черно-червено или пък съвсем с лайняно. Разделната линия минава по ценностната скала – между поддръжниците на модерна България, която да е неразделна част от Европа и рубладжиите, тъгуващи по шестнайсетата република; между реалната пазарна икономика и шуробаджанашкия клиентелизъм; между поддръжниците на ясно и последователно защитавани десни и леви политики и тези на посткомунистическата популистка мътилка, която ни трови вече повече от 2 десетилетия.

А на всички тия популистки изцепки от рода: „който не е с нас, той е комуне”, ще припомня една знаменателна фраза.

Та е произнесена от яростния антикомунист Уинстън Чърчил в отговор на нападките в парламента, че подкрепя комуниста Сталин в борбата му срещу Хитлер. Старият булдог невъзмутимо отговаря:

If Hitler invaded Hell, I would at least make a favourable reference to the Devil in the House of Commons

 




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: photonik
Категория: Други
Прочетен: 1401770
Постинги: 140
Коментари: 378
Гласове: 1034
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031