Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2009 17:43 - "Е, и?..." - историята на един плакат
Автор: photonik Категория: Политика   
Прочетен: 9298 Коментари: 16 Гласове:
1



imageКазах ли, че няма да се размине без политика? Казах. Ей на - поставям началото с една снимка отпреди 20 години. Началото.
Правена е на 18 ноември 1989 г. точно преди да започне първият свободен митинг от 1946 г. насам. С моите колеги (отляво надясно) Стоян, Мишо и Мариян - всичките по това време в софийския университет, отиваме към площада пред църквата "Св. Александър Невски". Стоян и Мишо тържествено държат плакатът, който собственоръчно направихме предната вечер.
На 17 ноември от БКП, явно уплашени от готвения митинг, спретнаха казионен митинг в подкрепа на превратаджиите и "реформите". Вечерта се бяхме събрали в Стоян, където  Мишо дотътри една табела от близката улица - "Лев Главинчев". За младото поколение - Лев Главинчев е един от най-големите главорези в новата ни история, бил директор на Народната милиция след 9.IX, лично участвал в разстрела на депутатите и министрите след Народния съд, както и в убийствата на много други. Та люлинчани се бяха сдобили и с такава улица. И докато дебатирахме по повод Главинчев и как Мишо е почнал демонтажа на системата отрано, изникна идеята да спретнем и плакат с някакъв лозунг, с който да се появим на другия ден. След кратки дебати, моя милост в пристъп на краткотрайна гениалност измисли този, хм, текст. Стоян веднага измъдри отнякъде кадастрон и летви и след малко вече бяхме готови митингаджии. За какво пък съм се захванал с този дребен факт, като че няма по-глобални проблеми? Не знам.
Може бе защото в опита да покажем типичната младежка присмехулност и скептицизъм, сме налучкали какво ще се случи после. Тогава нямахме и хабер какво следва. Мислехме - щом падна Живков, ще се реформира обществото и ще поемем по пътя на нормалните държави. Идея сме нямали нито ние, нито тези, които тогава бяха на този митинг, за вече подготвената ни Матрица - как уж ще се разделим на десни и леви, на сини и червени, на добри и лоши. Уж. Докато ние бълбукахме в тази Матрица, създателите й задигнаха държавата под носа ни. Сега като гледам черно-белите снимки, които съм правил тогава ми става тъжно-смешно, като гледам трогателно наивните лозунги, които тогава вълнуваха хората: "Искаме религиозни свободи", "Искаме свободни избори", "Бог е любов", "Съд за милионерите" и т.н. Нямаше мутри, нито милионери, бентлита и кючекчийки. Площадът беше пълен с хора, чиито лица грееха в надежда за по-добро бъдеще. Продев и Вагенщайн още бяха от "добрите". Беше страхотен ден.
P.S. Мариян се изгуби в Щатите, Мишо и той предпочете да прави наука в Орегон, вместо да хваща плесен в някой БАН-ски институт. Така си заминават един по един... като Мо Грийн, Барзини, Таталия... (опа, това беше от другаде)


Тагове:   плакат,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. 102yan - И аз си спомних
03.02.2009 19:06
Имам я някъде, но бях забравил тази снимка. Сега ме боцна под сърцето - какви млади и умни сме били (особено първото) и как сме се променили (особено второто).

Във всеки случаи сме предусетили някак духа на следващите 20 години и краха на илюзиите на всички, които минаха "по тънкия лед на страха" (Анжел Вагенщайн), за да дойдат на този наистина първи и наистина свободен митинг. То си беше истинско пиянство на един народ, само дето махмурлука беше много дълъг и тежък.

Поздравления за блога, ставам ти редовен читател и понеже ме засърбя и аз последвах примера на жабата и току що се регистрирах.
цитирай
2. анонимен - И защо ли в съзнанието ми
05.02.2009 13:48
проблясва оня добър стар виц - от времето, когато все още имаш есмисъл да се разказват вицове...
След реформите в гората станало следното - кий си е бил лъв, пак ще си бъде лъв, маймуни с голит езадници си остават маймуни с голи задници...
цитирай
3. ivoimv - voivodata
09.02.2009 20:50
Moga da ti pokaga mnogo snimki dt1990 no kakvo ==========te ni otkradnaxa vremeto
цитирай
4. photonik - Не само времето
10.02.2009 11:20
Да бяха откраднали само времето... Жалко, че като цяло имаше доста наивитет и неопитност в тези години и допуснахме това. Но щом противникът се е справил със задачата, значи е бел вероятно по-умен, по-безскрупулен, по-опитен или по- каквото се сетите там. Следователно - вместо да се вайкаме трябва да си извлечем поуките и да се опитаме да вземем реванш. Теоретично не е невъзможно - при наличието на достатъчен брой мотивирани, умни и опитни граждани.
цитирай
5. анонимен - Ah, Radini vulnenia!
11.02.2009 00:33
Ivo, priqteliu, pak me kara6 da pla4a! Spomniqm si tabelata (mai-be6e ot tezi starite, emailiranite v tumno sinio s beli bukvi), no biqh zabravil 4e be6e na Glavin4ev! Stoyan-ta, tvoi li e purviq komentar nai-otgore? Ah-ah! 6te triabva da se suberem na po bira kogato sum v Bulgaria sledva6tiq pat. Zasega se nadiqvam tova da e po Velikden!
цитирай
6. анонимен - P.S.
11.02.2009 00:36
"анонимен"!? Nikoga ne sum bil anonimen! Pozdravi,
Misho
цитирай
7. анонимен - сякаш се разминахме
11.02.2009 10:28
разминавахме се чисто физически... вълненията ни обаче бяха общи. иво, тази снимка много ме издразни, когато ми я показа още неизсъхнала. в момент на всенароден подем и опиянение я възприех като ретрограден скептицизъм.

сега първото, което хрумва, гледайки фотоса, е: "да, бяхте прави". всъщност, прави в какво - в това, че все още нищо не се беше случило? и да, и не! беше се случил един значим факт, който възбуди невероятна обществена енергия. всички усилия на стария апарат се впрегнаха в това, тази енергия да бъде използвана за техни цели и те успяха. в крайна сметка решаващо беше отсъствието на онзи интелектуален елит, видим в другите страни от соца, който де дефинира автентичните ценности и алтернативи на обществото. спомнете си ключовите думи в релацията "теза-антитеза": "сполука"-"шок" (тази последната, беше формулирана от лидера на опозицията и по-късно "първия демократично избран президент"). и така, бавно и полека, народът изостана с неколко века... постигната беше целта разочарованието от трудностите да размие обществения енергиен заряд. самите трудности бяха (И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СА) целенасочено създавани.

п.с. продължавам да си мисля, ако на 14 октомври не се беше родила дъщеря ми, дали щях да съм още тука... май само се оправдавам пред себе си за своята нерешителност да скъсам с тази система. другото е нещо по-дълбоко, но едва ли е точно патриотизъм, след като все по-често изпитвам неподправен срам, че съм българин...

поздравления за блога и съдържанието му.
подпис: стария митангаджия и още по-стар приятел петко
цитирай
8. 102yan - Zdrasti Misho,
11.02.2009 12:42
Az sam estestveno, Ivo prati linka kam bloga si i predpolagam zatova zaformihme tazi virtualna diskusia saprovodena s mili spomeni i "radini valnenia".
Ako idvash nakam nas, nepremenno se obadi i da organizirame nadpivane s bira - az cherpia!
Petko, mnogo analitichno go davash - za da vzema otnoshenie, triabva da napisha statia v blog.bg. Shte se probvam, nishto che shte mi e sefteto.
Pozdravi priateli!
Stoyan
P.S. Izlizate "anonimni", zashtoto ne ste se registrirali. Ne e trudno.
цитирай
9. анонимен - stoyanta e pich
11.02.2009 13:49
Кой, аз ли аналитично го давам?! Я виж Ивчо каква тема е забил - достойна за учебниците по най-нова история или най-малко за докторантура по "Теория на прехода" :)
цитирай
10. ivoimv - войводата
12.02.2009 15:50
до Петко чета редовете ти и се чудя какво ти епречило да излезеш И Да каЖеш ,че можеш !!
Аз го напправих и едва не се разделих с живота си
инсценираха ми катастрофа и бях три дни в кома !
НО СЕГА СЪМ ГОТОВ ПАК ЗА БОРБА ПРОСТО ДОКАТО СЪМ ЖИВ НЯМА ДА ПРОСТЯ НА КОМУНИСТИТЕ ВСИЧКАТА СМРАД И ГАДОС КОЯТО ИЗСИПАХА ВЪРХУ НАС НАРОДА БЪЛГАРСКИ НЕЗАВИСИМО ОТ ЕТНОСА

И ПРОДЪЛЖАВАТ И МИМИКРИРАЩИ В БОЙКОВА ПАРТИЯ ПАК СЕГОТВЯТ ЗА ВЛАСТ ТЕЗИ НЕНАСИТНИ ХИЕНИ!!И ПАК С ДОГАН ЦИГАНИНА!
цитирай
11. photonik - Няколко финални думи
13.02.2009 11:01
Радвам се, че тази архивна снимка предизвика емоции и дори дискусии (някои офлайн). В заключение мога да кажа, че това време беше заредено с много надежда и енергия за промяна. За жалост - бяха пропилени и загубихме немалко години.
Що се отнася до Петко, мога да кажа следното (без да съм му адвокат, разбира се). Още като студент той беше 20 часа на ден в политиката. Неговото участие в промените след 10-ти му струваше немалко и му донесе повече печал, отколкото радости (но нека не навлизам в личното пространство). Ако повече от нас бяха упорити и непримирими като него, сега България щеше да е едно много по-добро място.
цитирай
12. ivoimv - войводата
13.02.2009 16:38
да сложим и подправка на този разговор


""Видях душите им извергнати ,
подобно цербери да вият
каишките им не затегнати
да грабят,лъжат и да бият
Сами създали си закони
за блудства и майтап с душата
Подобно Кан и брат си да затрият
все в името на " ценноста" парата.""
цитирай
13. анонимен - до войводата от петко
16.02.2009 16:03
войводо, виждам че съм бил неразбран. ние с тези момчета от снимката просто не ходихме заедно на протестите. аз лично бях много по-нетърпелив от тях да се случи нещо и го намирам сега за своего рода момчешко нетърпение. те бяха по-умните от мен и ми посочваха, че нещата вземат този ход, а пък аз им се сърдех и ги обвинявах в пасивност. като чета думите ти за "комунистическата смрад", ги приемам за свои.
иво, благодаря ти за добрите думи. наистина, разочарованието пред мисълта за това, къде можеше да бъдем сега, е огромно...
цитирай
14. анонимен - Даааа, нямаше как да знаем, че
12.10.2010 16:34
матрицата ще си отгледа такива послучнички медийки, които промиват мозъчетата на малцината, останали тук, мислещи българи на възраст под 75...
цитирай
15. maev - Помня деня, речите на ораторите...
10.11.2014 10:32
...Носех един плакат, подобен на многото наивни лозунги за които споменаваш: "Въздух за нашите деца". Всъщност носеше го 5-годишния ми син, който беше на раменете ми.
Направи ми впечатление, че народа освиркваше ораторите, когато говореха за връщане на имената на турците. Това ми беше нещо като лакмус, червена лампичка, която ми казваше че ще има много да се работи... с любимия ни народ....

...Под "много време" си представях не повече от ПЕТ години. :)
цитирай
16. photonik - Вярно е
10.11.2014 16:04
И аз помня това с турците. Всъщност тогава на онзи площад май малцина имаха представа какво всъщност ни очаква - и че за последен път сме заедно всички на едно място.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: photonik
Категория: Други
Прочетен: 1401681
Постинги: 140
Коментари: 378
Гласове: 1034
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031