Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2018 19:19 - ВАС отмени формулата за сметките за парно
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 818 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Тричленен състав на ВАС отмени формулата за дялово разпределение на топлинна енергия в сгради - етажна собственост в свое решение от 13 април т.г. и осъди министъра на енергетиката да заплати общо 870 лева разноски на страната - физическо лице, подало жалбата, както и на още четири физически лица, чиито жалби са били присъединени към делото, съобщават от съда. image

 

Съдът приема, че Методиката за дялово разпределение на топлинна енергия в сгради - етажна собственост е приета в резултат на допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила, неясна е по отношение на част от параметрите в нея.

 

Първоинстанционният състав на ВАС приема също, че с прилагането на тази методика не се постига целта на Закона за енергетиката абонатите да получават фактури за действително потребената енергия.

 

Съдът е уважил аргумента на жалбоподателите, че в нашия енергиен закон има текстове, които противоречат на евродирективата за енергийната ефективност, която също изисква фактуриране на реално потребената топлоенергия.

 

Директивата задължава държавите - членки да въведат прозрачни правила за определяне на разходите за парно и топла вода в сградите, така че да има точно отчитане на индивидуалното потребление и всеки абонат да може да регулира потреблението и сметките си.

 

При дяловото разпределение е възможно човек да ползва по-малко парно от предния отоплителен сезон, но да плати повече, защото съседите му цяла зима са се топлили на маx. 


Решението на 3-членния състав на ВАС може да се обжалва пред 5-членен съдебен състав в 14-дневен срок от съобщението до страните.

 

 

 




Гласувай:
4



1. tres1 - Развод с топлофикация ?
17.04.2018 21:29
... те такова нещо нема щото тия доморасли селяндурчета /новобизнесменчета де/ си живуркат със самочуствието, че са най-големите гяволета на света. Само дето нема кой да им каже, че топлата вода отдавна е открита и да им опъне здравата ушите. Ще добавя един пример за такъв "тарикатлък" на дребно. В повечето /да не кажа всички/ абонатни станции на топлофикация неизвестно защо - обратно на всякаква логика има поставен само един топломер на входящата вода. Вероятно не правят разлика между топломер и водомер. В пустата Европа хората слагат там знак за равенство, но както при електромера и водомера - на всеки апартамент отделно за отчитане на РЕАЛНАТА КОНСУМАЦИЯ ! Там инсталациите са направени така, че когато си изключиш радиатора, не е необходима да ти го демонтират, защото се отчита консумацията на апартамента, а не както тук - разни точки и т.н. измислици за искане пари които да покриват топлинните загуби на топлофикация по разните трасета. Ако някой опита да опонира, че това е защото такова било завареното положение - ще попитам дали тридесетина години ще са достатъчни на местната топлофикация за приведе трасетата си в необходимият порядък и да отчита както в Европата само реалната консумация, а не изсмукани от мръсните им пръсти параметри. Ако с тези средства не си покриват бюджетите да потърсят съдействие от общинските и държавни институции /макар и там да е пълно с доморасли селяндури/.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1172924
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031