Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2014 12:46 - Който забравя историята, е обречен да я повтаря
Автор: photonik Категория: История   
Прочетен: 8138 Коментари: 13 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На днешния ден - 10 април 1938 г. в Австрия се провежда референдум за присъединяването й към Третия райх. Както и се е очаквало - 73,3% гласуват "ЗА". Следват Судетите, следва Данциг, следва... тубата с бензин в двора на райхсканцеларията. На тези събития и смущаващите аналогии с днешно време е и посветен краткият комикс. Всеки да си прави сам изводите аз себе си накъде отиваме и как ще свърши всичко.
image




Гласувай:
3



1. germantiger - ...
10.04.2014 13:48
КОНКРЕТИКА, НЕ ЛАЛАДЖИЙСТВО!

1. Грешите - Данциг никога не следва и той остава като германски свободен град в зависимост от Полша-никога не е присъединен БЕЗ война към Германия.

2. "Тубата" е преди всички озброени от вас събития на аншлус, присъединяване и пр.

3. Да сравнявате Германия в онзи период и РСФСР днес е...

Русия днес никога не е плащала репарациите които плащаше Германия
Русия днес никога не бе без армия до каквото положение бе сведена Германия повече от десетилетие

А ЗАЩО НЕ НАПРАВИТЕ СРАВНЕНИЕ С РАЗШИРЯВАНЕТО НА ЩАТИТЕ НА ЮГ, В ИСПАНСКИЯ ИМ ЮГ ИЛИ С... БЪЛГАРИЯ - ДА С БЪЛГАРИЯ И НЕЙНИЯ СТРЕМЕЖ ДА СЕ РАЗШИРЯВА ПОКРИВАЙКИ ЕТНИЧЕСКИТЕ СИ "ГРАНИЦИ"?

...

P.S.
За да няма съмнение:
Моята позиция е против москалската агресивна политика в Украйна!
цитирай
2. photonik - Фактите са си факти!
10.04.2014 14:04
Аз не твърдя, че Данциг е взет мирно от Германия - само изреждам реда на събитията.
Тубата с бензин е от 30 април 1945 г., така че е след всички събития, описани отляво.
цитирай
3. germantiger - ...
10.04.2014 18:29
Поради липсата на обяснение при Вас - помислих, че иде реч за палежа на Райхстага.

Внушението на написаното преди Данциг "подсказва" тъкмо това, че е взет в поредицата плебисцити и договорки, а той е взет след война... до момента такава (слава Богу) между Украйна и РСФСР няма.

Щом иде реч за тубата от 1945, бихте могли да посочите Дрезден, Хирошима, Нагазаки - пред тях тубата се губи. Разбира се, въпрос на Ваш свободен избор!
цитирай
4. photonik - САЩ нямат отношение
10.04.2014 19:02
В случая Щатите не са темата. Като човеконенавистни режими нацизмът (именно националсоциализмът, а не оперетния италиански фашизъм) и комунизмът нямат принципни различия. Само дето нацистите унищожават противниците си основно по расов признак, а комунистите - по класов. И събитията от 30-те години показват как, когато от едната страна имаш човек, незачитащ международните договори, а, от друга, страни, които не са готови да ващитят с оръжие деклариранети от тях ценности, се достига до световна катастрофа. И тъй като в момента режимът на Путин рязко обръща курса към СССР2, аналогията с онези години е видима с просто око.
Ако пък толкова държите да прочетете лоша дума за американците - моля:
http://photonik.blog.bg/drugi/2010/10/05/ne-mi-puka-shte-ostane-li-jiv-iosarian.615861
цитирай
5. pando - Косово може,а Крим не може
10.04.2014 23:14
Е защо?
Обикновено крадеца ,за да се измъкне вика: Дръжте крадеца.
Крим винаги е бил руски.Хрушчов "дава" Крим на Украйна(той е украинец),но в рамките на СССР не е имало това никакво значение.Но днес има. А иначе
държава основана на геноцид на местно население,построена с безплатен труд на роби африканци,използвала ядрено оръжие "на живо",не може да дава квалификации и оценки за другите.Списъкът е дълъг...
цитирай
6. germantiger - ...
10.04.2014 23:16
О не, аз минавам за защитник на мериканосите в блог.бг, имам и поредица постинги в този смисъл, както и редица бивши колеги американци.

Що иде реч до човеконенавистните режими може да прочетете не нейде,а в следващите ми като коментар истини конкретно без да ви пращам по линкове:

"Германия"-няма такава "държава"-
Държава в столицата на която има бетонен мемориал на еврейте
Държава в която нямат право да се гордеят с нищо след 1813г. и 1815г.
Държава в която има паметници на кирилица на армията която изнасилва-Съветската
Държава в която се пускат филми като горкия редник Райън в които чужди избиват германци по „германски” телевизии
Държава в която театрите се правят от чужденци, държава в която всичко което е негерманско се протектира и изтиква напред
Държава в която водят децата от малки в концлагери да им внушат чувство за вина-да ги възпитават в срам, колко зли са били дедите им!

...

ЕТО ТОВА Е ЧОВЕКОНЕНАВИСТЕН "РЕЖИМ' - ТОЗИ КОЙТО УБИВА ДЕМОГРАФСКИ, КУЛТУРНО И ВЕЧЕ НРАВСТВЕНО ГЕРМАНИЯ ДНЕС.

Що иде реч до мен - обосновано се дразня, когато сравненията на бол чужденци и български глупци винаги "опират" до Германия, след като могат до опрат до собствените им истории:

ДЪРЖАВИТЕ ИЗБИЛИ НАЙ-МНОГО МИЛИОНИ ПО СВЕТА СА:
РУСКАТА ИМПЕРИЯ
БРИТАНСКАТА ИМПЕРИЯ
ФРЕНСКАТА "ИМПЕРИЯ"
КИТАЙ
Германия в този "ранкинг" изостава
цитирай
7. photonik - НЕкои уточнения
11.04.2014 08:33
Germantiger, говорим за различни неща. Германия е една от най-великите държава на западната цивилизация (същото важи и за германския народ). Но в случая визирам аналогията именно между двата тоталитарни режима - нацизма и комунизма. През 30-те светът полудява и тръгва уверено по пътя на повече или по-малко тоталитарни режими. Но това, което се случва в Райха и СССР, води с обиколки пред останалите (и Катин, и Бабий Яр са истина, и изнасилванията и убийствата на цивилни в Германия през 1945 са факт, но и Лидице и Орадур сюр Глан - също). И уви, днес ФРГ е една демократична и богата държава, но Русия не си научи урока и стремително върви към мрачното си минало.
цитирай
8. kostadin - Ха така дракайте се заради чужди ...
11.04.2014 08:35
Ха така дракайте се заради чужди интереси .Винаги е имало лакомници искащи да погълнат целият свят Уви историята показва ,че такова нещо не се е случвало ,няма и сега да се случи.А погерманченото българче трябва да знае ,че Германия е само един придатък на САЩ.Така е по съглашението за капитулацията на Райха.Значи стъпил е в блатото на заблудилите го желания да си мисли за нещата по избраният от фантазиите му, красив и правилен начин за събитията ,които му се присънват Действителността е доста по различна.
Никой никога не се е поучил от историята Това е жалкото и смешното на нашата Земна цивилизация.
Да разделящ родовете племената и етносите си е тъпа работа макар и понякога да е успявала Без да се връщам в историята днес САЩ имат интерес да раздробят Украйна ,само ,че не разбират ,че в Украйна живеят предимно руснаци.
цитирай
9. photonik - НЕкои уточнения 2
11.04.2014 08:39
Pando, мнозина правят аналогия между Крим и Косово, но тя не е прецизна. В Косово сърбите просто си трепеха албанците, а в Крим - никой никого не е трепал. В Косово, за жалост, западният свят допусна две съществени грешки - бомбардира сърбите, но не бомбардира мюсюлманските паравоенни, които също не оставаха назад в зверствата. Второ - позволи откъсването на Косоов де юре (де факто то отдавна не беше сръбско). А това създаде прецедент, който може да се използва (и се използва) успешно като оправдание за нови откъсвания. Вярно е, Крим би трябвало да бъде към Русия, но това преминаване можеше да бъде извършено по далеч по-цивилизован начин (както се разделиха чехи и словаци). Сега Путин спечели тактическа победа, но допусна стратегическа грешка - когато Китай лека-полека започне да отхапва от Сибир, ще се разбере недалновидността от политиката му сега.
цитирай
10. photonik - Украинци и руснаци
11.04.2014 09:08
Kostadin, всъщност с изключение на Крим в нито една област на Украйна не доминира руско население (данните са от преброяването през 2001, но няма съществена промяна към днешна дата).
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/68/Russians_Ukraine_2001.PNG
цитирай
11. kostadin - Kostadin, всъщност с изключение на ...
11.04.2014 21:51
photonik написа:
Kostadin, всъщност с изключение на Крим в нито една област на Украйна не доминира руско население (данните са от преброяването през 2001, но няма съществена промяна към днешна дата).
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/68/Russians_Ukraine_2001.PNG

Сутринта пуснах едно клипче в което Кличко -украинеца си бръщолевеше с украински танкисти на руски език
Дали македонците са българи дали шопите не са с произход от Шопен така може да продължаваме докрай.Щом е от украинското племе ,то тои е руснак ,а дали етноса му идва от българите на Кубрат или Атила е все тая Дали са татари -ами това са пак прабългари или пък бежанците от турско .Каква е разликата Важното е че там говорят на украински, това е е едно от диалектните наречия в Руссия.
Даже поляците до отцепването на претендиращият за руската корона бъдещ първи полски крал Сигизмунд първи са руснаци ,а самият той е руски княз.Този стремеж към руската корона проличава и по късно при царуването на Романовите ,когато след падането на лежеДмитрий се възкачва макар и за кратко полския крал.Стига празни братвежи.
Ако украинските войници бяха от друг етнос щяха да се гърмят заради Крим,но на практика нямаше съпротива.
цитирай
12. germantiger - ...
12.04.2014 10:34
Коста ;)

"Гърменето" не е следствие от етнос, а :продукт" от заповед или ситуация с решение!

Второ, като дойде реч за славянска общност - следвайки твоята логика Скандинавските народи трябва да се обединят с Германци, холандци, част от белгийци, повече от половин Швейцария, малките Лихтенщайн, Люксембург, Англия, САЩ, Австралия, ЮАР, Канада или поне с англоговорящото в тях, пропуснах и Исландия!

Панславизма е политика в слугинаж на москалите, не е добро за народите славянски.
цитирай
13. photonik - Има дребна пречка
12.04.2014 19:32
И дребната пречка са международните договори. Реално наистина Украйна е съшита от противоречиви парчета, разделени не толкова по език или етнос, а по вероизповедание. Крим също е спорен - при изготвянето на договорите при разделянето на СССР неслучайно Кучма изрично пита Елцин "Какво правим с Крим?" и получава отговора "Бери его". Но така или иначе Украйна е отделна държава, независима от Русия. Нещо повече - според Будапещенския меморандум, който е международен договор, сключен през 1994 г. от Украйна със САЩ, Великобритания и Русия, тези държави стават гаранти за нейната независимост в замяна на отказа й; от ядрени оръжия. И именно с тези договори Путин си избърса задника, и именно това в стратегически план ще му доенсе маса беди. Защото така, както той се позовава на прецедента Косово, така Китай, Япония, Турция и кой ли още не могат да се позоват на прецедента Крим.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: photonik
Категория: Други
Прочетен: 1401760
Постинги: 140
Коментари: 378
Гласове: 1034
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031