Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2015 08:46 - Видя ли тази снимка?!
Автор: photonik Категория: Други   
Прочетен: 6302 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

„Що е истина?” бил въпросът на Пилат Понтийски към Иисус Христос. „Що е истина?” питаме се и днес, когато сме залети от тонове информация от телевизия, радио, преса, социални медии. Днес, благодарение на интернет, информацията достига за секунди до милиарди, но заедно с информираността, нараства и объркването ни. Нерядко текстове или снимки, които се разпространяват със скороста на горски пожар из мрежата, а оттам и в масмедиите, се оказват лъжливи. Понякога това могат да са просто артистични експерименти или пък опити за забава, но се срещат и преднамерени филшфикати. Лошото в случая е, че дори и да бъде открит и обяснен първоизточникът, те са репродуцирани толкова пъти, че започват да битуват като истина. По ирония на съдбата точно както изразът „Ако повтаряте една лъжа достатъчно често, хората ще й повярват” се приписва на Йозеф Гьобелс, но никой досега не го е открил доказателство, че го е казвал. А ето и наколко примера за вирусните лъжи, бродещи из интернет.

 Мерилин Монро и JFK

Отношенията между американския президент Джон Кенеди и актрисата Мерилин Монро винаги са разпалвали въбражението на публиката. Независимо дали ги описват като невинен флирт, или бурна сексуална афера, едно е категорично ясно досега – няма снимкови доказателства да са оставали насаме. А папарашките фотографии, показващи интимни прегръдки между двамата, са... артистично хрумване от 2000 г. на британската фотографка Алисън Джаксън. Тя е майстор на редица снимки, показващи известни лица в необичайни ситуации – британската кралица в тоалетната, Джордж Буш с кубчето на Рубик, Елтън Джон, правещ си клизма и т.н. За тях тя използва дубльори - артисти, приличащи на оригиналите. Самата Алисън казва за работите си: „Впечатлена съм от това как нещо, което мислите за истина, не е задължително да бъде истина. Апаратът може да лъже и го прави много, много лесно, като масово бомбардира с изображения, за да казва неистини”.
Двойниците на Мерилин Монро и Джон КенедиЕдинствената оригинална снимка, където двамата са заедно

 Сирийското сираче

Една трогателна снимка от гражданската война в Сирия се превърна в символ на ужасите на кръвопролитията в страната – сираче, което спи между гробовете на родителите си. Но уви, оказа се също артистичен акт. Дело е на 25-годишния саудитски фотограф Абзул Азиз ал-Отаиби. Снимката е направена край град Янбу, Саудитска Арабия, а момчето е малкият племенник на фотографа. Самите гробове са купчина камъни, струпани специално за случая. След фотосесията Абдул Азиз качва снимката в своя Фейсбук профил като част от свой арт проект. Изрично отбелязва, че това не е в Сирия, дори публикува и снимката на усмихнатото момче и цялата история около снимките. Първоначално няма голям отзвук, но когато това изображение е качено в Туитър профила, на един американски мюсюлманин - @americanbadu, нещата се объркват напълно. Той пише, че това е в Сирия и родителите са жертви на Башар Асад. И за да стане още по-зле – този профил има 187 000 последователи и снимката се разпространява мигновено по ислямските, и най-вече джихадистките, профили и сайтове. Но това не е всичко, както казват в популярните телешоп реклами. Там пък е забелязана и от западните медии и пламва втора вълна – отново с погрешното уточнение. И въпреки че Абдул Азиз е бесен как са му изкривили проекта, духът от бутилката вече изпуснат и едва ли някога ще се върне обратно.
Оригиналната снимка, на сирийчето от Абзул Азиз ал-Отаиби...и племенникът, радостно усмихващ се след края на фотосесията

 Коледният мач през 1914 г.

Покрай 100-годишнината от избухването на Първата световна война се възкреси и интересът към една може би действителна историческа случка – футболният мач между враждуващите страни. И снимката на играещи войници отново плъзна като илюстрация на това събитие. Но докато за срещите на ничия земя между противниците има достоверни сведения и фотографии, за мача няма преки доказателства, че той наистина се е състоял. В повечето случаи се цитира написаното през 1962 г. от британския писател Роберт Грейвз, но неговият разказ за германската победа с 3:2 все пак е до голяма степен плод на художествената измислица. Има обаче и запазено писмо от германската страна, където се описва мач между германци и шотландци. Така че е възможно наистина да е имало срещи с топка между враждуващите страни на ничията земя. Но самата снимка, дело на фотографа Ериъл Варджес, категорично не е от това събитие. На нея са заснети британски войници, играещи мач на Коледа, но година по-късно – през 1915, и то не на Западния, а на Солунския фронт.
Британските воиници, играещи футбол край Солун

 Ридаещият матадор

“…изведнъж погледнах към бика. Той имаше тази невинност, която всяко животно има в очите си, и гледаше към мен с молба за милост. Почувствах дълбоко в себе си вик за справедливост. Бих го описал като молитва – защото ако си признаеш греховете, надяваш се те да бъдат опростени. Почувствах се като най-големия боклук на света.” Тези или близки по смисъл думи обикновено придружават снимката на седнал до преградата отчаян матадор и уморен бик, който гледа към него. Заглавието е „Краят на кариерата на Алваро Мунера”. Както често се случва истината е съвсем друга. Наистина колумбиецът Алваро Мунера, известен като El Pilarico, слага преждевременно край на кариерата си – едва 18-годишен, но не заради любовта му към животните, а защото е пометен през 1984 г. от бик, който успява да му счупи няколко гръбначни прешлена и да го остави завинаги в инвалидна количка. По-късно, при рехабилитацията си в САЩ, той наистина радикално променя възгледите си и днес е един от яростните противници на коридата. Но на фотографията не само не той, дори действието е погрешно изтълкувано. Това е матадорът Франсиско Хавиер Санчес, който току-що е пронизал смъртоносно бика и седнал, пренебрежително отръсква потта от челото си. Част от шоуто в коридата е desplante – показване на пребрежение и липса на страх от бика. Нерядко и други матадори сядат до оградата пред бика, показващи desplante. Но как се е появила снимката в този контекст? През 1995 г. испанският поет и драматург Антонио Гала пише материал за „Ел Паис”, откъдето е и прословутият цитат. И понеже е необходима красноречива снимка за илюстрация – хоп! - и арогантният Санчес се превръща в преживяващия катарзис Мунера.
Прословутата снимка, на която е запечатан Франсиско Хавиер Санчес, и Себастиан Кастела (долу), който повтаря неговото desplante.Истинският Алваро Мунера като novillero - млад тореадор, и в наши дни (вдясно)

 Черното Спешно отделение

Понякога в подборките от исторически снимки попада и една впечатляваща снимка от американско спешно отделение – вероятно от средата на 20. век, където екип от изцяло чернокожи се опитва да върне от оня свят пострадал активист от Ку-Клукс-Клан. Би било чудесно да е истина, но не е. Всъщност това изображение е част от рекламната кампания на скандалното австралийското списание Large под надслов "For people who think bigger than they are". Тя е дело на рекламната агенция DDB Sidney, а снимките са направени в Австралия от фотографа Шон Изард през 2004 г. Списанието отдавна е покойник, но рекламата, сканирана и предвидливо освободена от рекламния надпис, заживява свой нов живот – вече като илюстрация за житейските превратности и расовите предразсъдъци. А в САЩ тази тема е особено чувствителна, като се има предвид, че афроамериканци са умирали пред отделение само за бели, защото нямат подходящия цвят на кожата, за да бъдат лекувани.
Сцената в спешното отделение.... ... и цялата фотосесия за списанието LARGE

 Фрида Кало

Ако потърсите материал за Фрида Кало, в мрежата излизат хиляди изображения на известната мексиканска художничка или нейните творби. Понякога, дори и в сериозни публикации, може да се появи и прословутата й фотография с Владимир Маяковски, където тя държи в ръцете си револвер. Известни са нейните леви убеждения и близостта й с руските революционери – особено с Лев Троцки, само че снимката е фалшификат.  Създадена е от две други, като тази на Маяковски е от 1910 г., когато той още е ученик в Строгановското централно художествено-промишлено училище, а Фрида – на 3 годинки. Скандалният поет наистина е бил в Мексико за няколко седмици през пролетта на 1925 г., даже е гостувал на не по-малко скандалния художник Диего Ривера, за когото се омъжва Фрида. Но тя за първи път среща Ривера през 1927 г. и няма как да са се виждали с Маяковски при посещението му. Но за да бъде мистерията още по-голяма – образът на самата Фрида също е монтаж, дело от Робърт Торън. За основа е използвал своя фотография на певицата Донет Тайър от 1983 г. А главата на Фрида е взел от снимка на американската фотографка Имоджен Кънингам, направена през 1931 г. в Сан Франциско, където художничката е била заедно с Ривера.
Прословутата снимка на Фрида Кало и Владимир Маяковски......и съставните й компоненти

За финал – когато се сблъскате с често възпроизвеждана снимка или история, проверете повече източници, за да откриете кой е първоизточникът и дали е достатъчно надежден. В противен случай само помагате на измамата да се разпространява още по-бързо.

 Текстове под снимки:

01. За тези снимки Алисън Джаксън използва актьори-двойници

02. Автентична фотография, на която Мерилин е между братята Кенеди. Дори и това изображение често се разпространява силно изрязано и внушаващо, че на снимката са единствено те.

03. Оригиналната снимка, направена от Абзул Азиз ал-Отаиби...

04. ...и племенникът, радостно усмихващ се след края на фотосесията.

05. Британските воиници, играещи футбол край Солун

06. Прословутата снимка, на която е запечатан Франсиско Хавиер Санчес, и Себастиан Кастела (долу), който повтаря неговото desplante.

07.  Истинският Алваро Мунера като novillero - млад тореадор, и в наши дни (вдясно)

08. Сцената в спешното отделение...

09. ... и цялата фотосесия за списанието LARGE

10. Прословутата снимка на Фрида Кало и Владимир Маяковски...

11. ...и съставните й компоненти


Публикувано във в. СЕГА на 17 януари 2015 г.
Гласувай:
5
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: photonik
Категория: Други
Прочетен: 853657
Постинги: 132
Коментари: 355
Гласове: 1017
Календар
«  Юни, 2017  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930