Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2010 12:30 - Аз, пиратът
Автор: photonik Категория: Други   
Прочетен: 19326 Коментари: 17 Гласове:
2

Последна промяна: 30.06.2010 11:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Да се познават случилите се по-рано в тоя свят неща и делата на ония, които са живеели на земята, е не само полезно, но и твърде потребно, любомъдри читателю. Ако навикнеш да прочиташ често тия неща, ще се обогатиш с разум, не ще бъдеш много неизкусен и ще отговаряш на малките деца и простите хора, когато при случай те запитат за станалите по-рано в света деяния от черковната и гражданска история. И не по-малко ще се срамуваш, когато не можеш да отговориш за тях.
   
Това го прочетох в една онлайн библиотека. Безплатно. Вероятно някой е откупил авторските права и на това - не знам и не ме интересува. Аз ще си го прочета пак. Пиратски.   
Тия дни се развихри неочаквана пукотевица в нашата мила родина. Храбрите милиционери на Цв. Цв. разбиха сърцето на мафията - chitanka.info. Това беше поводът за пунически войни между защитниците й и почитателите Цв. Цв. След като изчетох тонове мнения за и против, мисля че и аз мога да драсна 1-2 реда по казуса. А той е много интересен. В случая се смесват (къде умишлено, къде не) 2 понятия - ЧЕТЕНЕТО на книга и ПРИТЕЖАВАНЕТО на книга. Те често се припокриват, но никога са били тъждествени. Дори и в докомпютърната епоха. Това се дължи на двойствения характер на книгата - тя е хем стока (като сиренето), хем не е. Както сиренето тя има стойност, която трябва да се заплати, но за разлика от книгите сиренето не предава знания, идеи и убеждения.
    ЧЕТЕНЕТО на книги е част от човешката цивилизация. То е ключов момент от нейното развитие и с годините е станало неотменно право, както свободата на словото, свободата на вярата и на съвестта. Неслучайно диктаторските режими първо посягат на правото на свободно четене - "неправилните” книги се забраняват, затварят и накрая унищожават. Същата е и съдбата на техните автори, ако имат лошия късмет да живеят по време на тези режими.
    Тези, които са живели по времето на социализма, сигурно си спомнят списъците със забранени книги, които се четяха в гимназиите в началото на учебната година. Помнят и безславния край на "Лютите чушки” на Р. Ралин, които изгоряха в пещите. Едва ли ще забравят и битките, които се водеха пред книжарниците, за да се докопат до някоя "дефицитна” книга - тиражите за тях бяха лимитирани и няма нищо общо с пазарната икономика.
    И тогава, и сега аз чета много. Но и тогава, и сега четенето на една книга не е непременно свързано с купуването й. Преди интернет книгите, които ме интересуваха, ги заемах от приятели или ходех до библиотеките. Сега ми е по-лесно да чета, каквото ми е необходимо, в мрежата. Но едва малка част от тези книги решавах да ги купя - едни, защото са ми много скъпи, други - защото едва ли щях да ги чета повече, а трети  - защото са ме разочаровали. Все пак моите родители и аз успяхме да натрупаме библиотека от над 3000 тома. Въпреки че реално бройката на прочетените (или попрегледани) книги беше поне десетократно по-голяма.
    Така след този увод се връщам към казуса с chitanka.info. Както вече споменах имаме две страни - ЧЕТЕНЕ  и ПРИТЕЖАВАНЕ на книги. С ЧЕТЕНЕТО на книги се занимават библиотеките. С ПРИТЕЖАВАНЕТО - разпространителите и книжарите. Пресечната точка на двете страни се явяват авторите, преводачите, художниците и не на последно място издателите.  В какво е обвинена chitanka.info? Ни повече, ни по-малко - в престъпление. Нека да видим в какво. Незаконна продажба на книги? Ако вземете няколко книги без разрешение от издателя и ги продавате, без да му отчитате пари, това престъпление е ли е? Несъмнено. Прави ли го chitanka.info? Не! Ако за сметка на труда на други хора печелите от странична дейност (например рекламни банери), това престъпление ли е? Несъмнено. Прави ли го chitanka.info? Не! Нека уточня - сваляне на дадена книга не значи непременно четене. Тя може да бъде свалена, за да се чете по-късно или пък само за да бъде прегледана що за книга е. Аз правя същото в обикновена книжарница, когато разлиствам едно издание и се зачитам тук и там, за да видя що за продукт държа. Така че постановката - "свалиха ми 6000 пъти книгата, значи не съм продал 6000 книги” е абсурдна и показва пълното непознаване на процеса на четене и купуване на книги.
    С две думи  - chitanka.info е извън полето ПРИТЕЖАВАНЕ на книги. Тя не е книжарница, не е борса, не е и сайт, печелещ от странична дейност за сметка на книгите в него. Той всъщност е изцяло в с сферата на ЧЕТЕНЕ  на книги. Там, където се намират всички публични библиотеки. И които извършват точно това - предоставят книги за ЧЕТЕНЕ!  БЕЗПЛАТНО!
    Ще ви дам за пример Ню-Йоркската обществена библиотека (все пак американците са най-чувствителни на тема авторски права). Издаването на читателска карта за нея струва... 0 долара. С тази карта можете да поръчвате БЕЗПЛАТНО книги за четене от каквито автори ви хрумне. Нещо повече, ако искате с тази карта можете да посетите онлайн архивите на библиотеката, за да четете електронните варианти на книгите. При това, познахте - БЕЗПЛАТНО!
    Това, че Народната библиотека няма достъпни електронни архиви (тя дали има изобщо такива архиви?!) не е проблем на издателите и ГДБОП, а на обществото. Същото важи и за останалите библиотеки у нас, които още са някъде в 80-те години на 20. век. Така че всъщност chitanka.info запълва една празнина, която държавата трябваше отдавна да я е запълнила. Както същата тази държава би следвало да е откупила авторските права на всички класици и те да са публично достояние. А не да изпадаме в абсурдната ситуация, че за да се издадат разкази на Елин Пелин, писани в края на 19- век, да се налага да се плаща на частно издателство. Проблемът при chitanka.info е, че все още няма ясно дефинирани законови разпоредби за електронните, както и за частните библиотеки. Другото, което си е повече грешка на chitanka.info - липсата на категорични и ясни правила за качване и процедура на сваляне на книги в слечай на възражения от автори или издатели. Но това са поправими неща и мисля, че с времето ще се избистрят.
    Така стигаме и до втория елемент - ПРИТЕЖАВАНЕТО на книга. Много упреци се изляха върху издателите (част от тях заслужени). Все пак и аз като автор и издател мога да кажа няколко неща от кухнята. Да си издател не е лесно - цялата отговорност и финансиране са твои. Трябва да се разплатиш с автори (минимум 10% от коричната цена), с преводачи (при тях е на страница, но труд от 500-600 страници при добър преводач си е цифра), с авторски права (ако е преводна книга), художници, редактори, коректори, предпечатари, печатари. След като авансово платиш всичко това, даваш книгата на разпространителите и търпеливо чакаш да продадат книгите, за да можеш да изкараш твоите 15-20% от печалбата (които се появяват едва след като поне 2/3 от тиража е продаден). Тук обаче нещата с годините се усложниха. Интернет и компютърните технологии рязко промениха начина на четене и събиране на информация. Затова и издателите трябва бързо да се нагодят към новите бизнес условия, ако не искат да споделят съдбата на динозаврите. Преди всичко трябва да помислят за новите канали на четене - това са електронните четци и интернет. Вече всяка новоиздадена книга би трябвало да има и електронна версия, която да може да се изтегли срещу заплащане от интернет или да се получи по пощата.
    Начините на промотиране на книги също трябва да наблегнат на електронните версии и интернет. Тук библиотеки като chitanka.info биха били само от полза на издателите, а не тяхна вреда. Това важи с особена сила за българските издатели, чиито тиражи са малки освен всичко друго и заради слабото разпространение. Има десетки градове и села с потенциални купувачи, до които книги не достигат по класическия начин. Но ако те имат възможност да ги прочетат в интернет, биха могли да ги поръчат от специализирани сайтове електронни книжарници или директно от издателя. Защото да си го кажем направо - бизнесът на издателите се крепи на желанието на хората да ПРИТЕЖАВАТ дадена книга - независимо дали са я чели, дали ще я четат, или само ще стои за украса в библиотеката. А за да накараш хората са искат да притежават една книга, трябва да произведеш изключително качествен продукт - и като съдържание, и като полиграфско изпълнение. Така например аз често подарявам книги на хората, които ценя. Има книги, които толкова са ми харесали, че съм купувал по десетина екземпляра за подарък, макар да съм я чел само 1-2 пъти. Просто продуктът на издателя (в комбина с автора, преводача, коректора, редактора, художника, предпечатаря и печатаря) е перфектен и аз ИСКАМ ДА ГО ПРИТЕЖАВАМ (освен че искам и да го прочета).
    С две думи - библиотеките и издателите (авторите, преводачите) никога не са били врагове. Те не могат един без друг и взаимно си помагат.  Сайтове като chitanka.info няма как да намалят продажбите на един продукт, но биха могли многократно да ги увеличат, ако издатели и библиотекари умно си сътрудничат. Дано това се разбере и от няколкото тъпи ченгета, маскирали се на издатели, които забъркаха цялата тази простотия.
P.S. Едно ново и компетентно мнение по въпроса, което подкрепя моята теза - това е отговорът на доц. д-р Милена Цветкова към Йордан Антов от издателство "Бард" - "Кой намрази Робин Худ?"




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Знаеш ли какво каза този умен мъж Батето в едно телевизионно интервю?
29.06.2010 12:37
Цитирам по памет: " За една книга не е важно да бъде прочетена,важното е да бъде купена.''
цитирай
2. photonik - Нищо ново под слънцето
29.06.2010 12:54
Щях да се учудя, ако беше казал нещо друго. Тук изучавахме капитализма според Маркс и си нямахме хабер за Адам Смит, който в "Богатството на народите" стига до извода, че "ако на хората се даде икономическа свобода на действие, те заедно с преследването на своите интереси ще умножат както индивидуалното, така и общественото богатство". Сиреч не всичко е само пари, както е в "нашата вселена", а има и елемент на служба в обещството. Ама Батето и служене на обещството...
цитирай
3. анонимен - Жалко и срамно нещо е офанзивата срещу читанка.инфо
29.06.2010 13:51
Браво, Иво. С изключително удоволствие прочетох тази пледоария, защита на Читанката, не само заради доброто и умно изложение, а и защото се зарадвах, че не съм сама в моите мисли за подкрепа на четящите, които предпочитат да използват електронни версии на книги и други печатни издания. Или както се шегувам с приятелите си, когато видя или прочета нещо хубаво и умно - пак ме изпревариха и го направиха вместо мен. И аз като Иво в младостта си, преди книгата да стане преди всичко стока, съм издирвала някоя книга по цяла България, когато съм пътувала в командировка или за удоволствие, и съм купувала по няколко екземпляра или всички от рафта, за да ги подарявам на приятели. Сега вече не го правя, рядко купувам книги и за себе си. По съвсем разбираеми икономически причини, за които писа и Иво и мнозина други във форумите за защита на Читанката. Няма да прекалявам в подробности защо точно търся и чета нещо на екрана на компютъра. Споделям мнението на всички по въпроса защо отварят читанката или друга електронна библиотека. Да се замислят издателите, макар че и те си имат своите разходи наистина, как се купуват книги за по 15-20 лв., за да установиш после, че написаната анотация на гърба е само рекламен текст или вече имаш или си чел тази книга, преведена с друго заглавие. А ако е българска и спечелила някаква награда и разбереш разочаровано, че става само за кошчето. Електронните библиотеки запълниха една голяма празнина и издателите и преводачите няма защо да се сърдят, че друг го е направил преди тях. И то за ползу роду, за хора, които наистина обичат книгите и имат нужда от написаното в тях, за хора, за които книгите не са стока и не могат да се продават на килограм. Не знам докъде стигна цялата нагласена галимация срещу Читанката, но ако нейните автори имат нужда от защита - имат я от нас.
цитирай
4. анонимен - Умно и задълбочено мнение
29.06.2010 15:16
Може би най-спокойния и балансиран анализ, от многото които се изписаха по темата напоследък.
цитирай
5. анонимен - Благодаря ти.
29.06.2010 15:45
Много добре разясняваш казуса. И разбрано. )))
цитирай
6. panazea - Pozdrav!
29.06.2010 15:59
Pozdrav!
цитирай
7. анонимен - Библиотеките КУПУВАТ книгите и ...
29.06.2010 16:52
Библиотеките КУПУВАТ книгите и после дават самите тях на читателите, не техни копия. Иначе като цяло съм съгласна със статията.
цитирай
8. photonik - Малка забележка
29.06.2010 17:10
Библиотеките НЕ купуват книгите. По закон всеки издател трябва да предостави БЕЗПЛАТНО между 6 и 16 екземпляра в зависимост от тиража на Народната библиотека. А тя от своя страна ги разпределя по клоновете из страната. Вярно, част от книгите се купуват от библиотеките, но и всички книги в chitanka.info са купени от някого, а не откраднати например :-)
А електронните варианти на книгите в библиотеките са си живи копия - някои са форматиран текст за електронен четец (най-вече новите книги), други пък - фотокопия на стари или редки екземпляри.
Между другото - в белите държави издателите предвиждат големи отстъпки (дори повече от тези на книготърговците) за т.нар. читателски клубове. Това е една форма, която тук за жалост я няма.
цитирай
9. анонимен - Авторските права и плагеатстването
29.06.2010 19:56
"Както същата тази държава би следвало да е откупила авторските права на всички класици и те да са публично достояние" Държавата предоставя авторските права. Те не възникват, защото някой олигофрен се е взел за автор. Няма необходимост да купува права, тя е правото, защитникът на правото. Задължителните "безплатни" екземпляри в зависимост от тиража са необходими за "удостоверяването" на авторските права. Например, когато плагеат или обикновен порнограф твърди, че е велик автор с оригинални идеи/превод/дизайн, тези "безплатни" екземпляри са Доказателството срещу опита за измама и заблуда на обществото. Простотията никога не бива да се насърчава и интернет библиотеките спомагат много за ограничаване на измамниците с просташки "кавър-версии". Жалко, че полицаите не четат. Поне законите да бяха чели!
цитирай
10. анонимен - Добра позиция
30.06.2010 01:19
Хареса ми позицията и реалистичната гледна точка.

В известен смисъл, ако не се направи нищо за прецизирането на закона, това което се случи на Читанка, очаква всички общодостъпни библиотеки.

Бих добавил, че издателя по същество е предприемач. Като такъв той поема известен финансов риск, срещу вероятност за определена печалба.
Публикуването на книгите в електронен формат значително намалява финансовия риск и увеличава вероятността за печалба.

Издателите са задължени по закон да изпращат копия от изданията си само до т.н. депозитарни библиотеки. Това са само няколко библиотеки в България (най-големите областни градове) + националната библиотека. Много от издателиет дори и това не правят. Тези книги са предназначени за архивиране и рядко друг, освен персонала (ако изобщо) ги чете.

Всички книги, които се намират в читалните, библиотеките закупуват със собствения си бюджет. Този бюджет се формира от държавата (само някои по-големи библиотеки), общината или институцията към която принадлежат.

Същото важи и за периодичния печат, аудио и видео произведения, карти и т.н.

В България не малко библиотеки имат цифровизирани обекти. Поради недомислиците на закона обаче не смеят да парвят това с текущи издания -- само "редки и ценни", например вестници от миналия век. Електронно съдържание от български библиотеки присъства дори в Европеана (http://www.europeana.eu)

Библиотеките в Бъгария определено имат нужда от помощ. Както впрочем и Читанка, като една от общодостъпна библиотека.
цитирай
11. photonik - Абсолютно вярно
30.06.2010 09:10
@10 - много точно мнение, и съм напълно съгласен снего. Всъщност от цялата патаклама покрай читанката може би ще излязат повече положителни неща, отколкото отрицателни. И едно от тях е обръщане на внимание на обществените библиотеки, които са в окаяно състояние и са мноог далеч от западните стандарти и като фонд и като технологично оборудване. Градската библиотека например едва сега получи скенер за дигитализиране на книги. Това е изключително голяма инвестиция, която не е по силите на нито една библиотека. За сметка на това една книга можа да бъде дигитализирана от такъв скенер в рамките на няколко минути. А именно това е начинът богатите архиви да станат общодостъпни. Така че аз се надявам тази тема да има продължение в обществото.
цитирай
12. анонимен - Здравей!
30.06.2010 12:51
И поздрави за написаното. И аз имам проблеми със съхранението на притежаваните от мен книги.:-))) Преди време казах една "мъдрост". Защо компютърът не може да измести книгата. Няма го ароматът на хартията, не може да те удари по носа вечер, като четеш и не можеш да влезеш в 00 с компютър. Пак преди време казах, че ще умра на място, когато науча, че съвременен "бизнесмен" е дарил книги на читалище. Е, пазят ми живота и инвестират в силикон.:-))
цитирай
13. анонимен - Ако Google не намира нещо - знаичи то не съществува!
30.06.2010 16:26
Проблема е че има два вида творци (не само писатели) -едните творят за свое удовлетворение и желаят да доведат идеята си до всички, а другите смятат че творчеството е високо интелектуален труд и на всяка цена искат да получат възнаграждение за него. В епохата на интернет вторите могат просто да бъдат предадени на забвение, ако ограничат достъпа до творбите си, така че Google да не може да ги намра. Това е личен избор на всеки творец и трябва да се уважава. Предлагам да се свалят от мрежата всички творби, чиито автори не са съгласни да се разпространяват свободно. Това ще е смъртна присъда за тяхното твочество.
цитирай
14. photonik - Има още много време
30.06.2010 17:07
до смъртта на класическата книга.
@katana и аз мисля, че независимо от новите технологии, класическата книга ще си остане близките десетилетия. Макар четците за електронни книги и таблетите до 10-ина години по моя прогноза да променят рязко стила на четене и купуване на книги.
@13 - те тия, дето поставят коня пред каруцата, по естествен път се изтичат в канализацията и забравата бавно но сигурно ги обгръща. Любопитно е, че дори комерсиални автори като Стивън Кинг използват мрежата като средство за разпространение на произведениятаси - една от неговите книги се разпространяваше само чрез интернет и, ако не се лъжа, на доста ниска цена. Въпреки това приходите му от нея бяха впечатляващи. Още една тема за размисъл пред нашите издатели.
цитирай
15. анонимен - Почти съгласен
30.06.2010 23:36
Но и времето на хартиените носители като масов продукт ще отмине.
Аз вече не купувам. Заемат прекалено много място и струват скъпо. Съпругата ми е шеф на читалищното настоятелство и когато правят с библиотекарката списъка за покупките, си имам квота.Информацията си набавям от интернет. Една класическа книга подвързана и изпипана както трябва е доста издръжлива и не е оправдано да се колекционира и затваря в лична библиотека. Такива трябва да бъдат всички ценни издания и с времето те ще станат луксозен подарък, скъпо хоби и притежание на обществени библиотеки.
Колекционерите и познавачите ще си ги търгуват както се търгуват пощенски марки и картини, а масовият читател ще чете опънат на леглото от електронна книга или устройство свързано с инфрачервен порт с домашния му компютър.

Това ще намали продажбите и ще свие още издателският бизнес. Младото поколение няма това отношение към класическата книга и предпочита компютъра.То предпочита визуалната информация. Може би хит ще бъдат говорящите книги прочетени на глас от добър артист или от собственият си автор. Така докато караш автомобила или пътуваш с градския транспорт към работа, ще можеш и да "четеш". Тази опция може да се качи и на мобилния телефон и т.н. и т.н. Нищо вече не е същото и няма как да бъде нито пък е необходимо. Въпрос на SWOT анализ и маркетинг. Който се ориентира към правилната ниша ще оцелее.
А издатели ще има дори всички книги да станат само електронни.
Защото издателя е филтър и е запознат с възможностите да пласира продукта на авторът по най-добрият начин така че да спечелят и двете страни.
От друга страна интернет предоставя все поголеми възможности за директен достъп на автора до читателите. Това и факта , че е-книгите лесно се копират и пиратстват, както и останалите медийни продукти, изисква някакви нови правила и регулации. Общественият интерес е читателят да не краде и да има достъп, а авторът да си получи възнаграждението за труда.
И вълкът сит и агнето цяло.
цитирай
16. анонимен - И вълкът сит и агнето цяло
01.07.2010 00:14
Как може да стане това. Ако се плаща винаги ще се краде. Въпросът не е просто до читанка инфо. Въпросът е глобален. Аз гледам редовно филми свалени безплатно от интернет,слушам музика, чета книги безплатно, ползвам пиратски софтуер, и т.н.
Звукозаписната и филмовата индустрия искат да наложат правила, които ми забраняват да правя това и заплашват моята свобода да разменям свободно информация в интернет. Атакуват се сървърите на торенти, водят се дела срещу Гугъл, полицай арестуват виртуална библиотека. И всичко това е в защита на авторските права, на се питам, а защо в интернет изобщо трябва да има такава защита.Който си е направил филм, да си го кодира и да си направи разпространителска мрежа от кина и да печели колкото си иска.След като е пуснал филма по телевизията и мога да си го запиша, нима ще ми попречи да го гладам колкото пъти искам или да го изпратя на приятел. Същото е и със книгата.
Мога да я дам на когото си поискам. Ако някой иска да печели през интернет ще трябва да измисли нещо друго, защото надхитрянето може да продължи безкрайно. Еденственото възможно решение е месечната такса да съдържа и авторското възнаграждение, да плати интернет доставчика.
Принципа е на рейтинга. Всеки продукт качен като авторски си има уникален номер както книгите и този номер е кодиран надеждно в продукта. ПРи преминаване през сървъра на крайният доставчик специална програма го откриво и изпраща IP на агенцията по интернет авторско право.Така срещу продукта се събират точки като IP не се повтарят.Потребителите си разменят свободно продукта и не са заинтересовани да го пиратстват.
Продукта печели от реклами и от отчисленията от приходите на интернет доставчиците. Глобалният проблем, обаче изисква глобална регулация ,а големите пари дърпат чергата към себе си в ущърб и на потребители и на свободата да печеляти свободните агенти и всеки който има какво интересно да качи в интернет пространството.Битката срещу свободата в интернет тепърва започва.Става въпрос за милиарди
цитирай
17. photonik - Чакат ни бурни промени
01.07.2010 09:13
@15, аз очаквам следващото десетилетие да е на бурни промени както на ниво издаване, така и на ниво законодателство. Явно е, че законите за авторското право в глобален мащаб са остарели безнадеждно и следва да се коригират. От друга страна, интернет и съвременните технологии променят както профила на четящата публика, така начина на четене. Има и още един интересен аспект - най-вече в компютърните книги, но това важи и изобщо в учебно-справочната литература. Появата на видеоуроците. Кой вее ще чете тухли от по 800-1000 страници, при условие, че за няколко часа може да разбере същото от диск с видеоуроци. Огромните сайтове от типа на www.wonderhowto.com и www.ehow.com m пък изобилстват с видеоклипове, посветени на обучение в какви ли не области. След появата на earth.ghoogle.com пък купуването на огромните и скъпи атласи почва да става все по-безпредметно.
Така че - да сме живи и здрави - близките години ще видим доста интересни промени в област, която последните 500 години почти не се е променяла.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: photonik
Категория: Други
Прочетен: 1401990
Постинги: 140
Коментари: 378
Гласове: 1034
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031