Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2009 10:11 - Да изтрепем хлапетата
Автор: photonik Категория: Други   
Прочетен: 7731 Коментари: 11 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
imageКрайно време е да ги изтрепем тия хлапета. Знаете ги - ония малките, дето щъкат нагоре-надолу по градинките, улиците и детските площадки. Те не са ни необходими и само ни се пречкат. Това, че сме ги обичали и т.н. простотии е пълна измислица. Ние си ги мразим от все сърце и отдавна правим всичко възможно да ги разкараме от погледа си, ама не го изказваме на глас.
    Ако мислите, че съм стоял твърде дълго на слънцето, вижте снимките по-долу. Те са от произволни детски площадки из столицата. Кое е общото? Че всички те са изключително опасни за децата. Особено трогателна е пързалката на първата снимка, която на всичкото отгоре беше и боядисана предизборно от млади активисти (доколко тази пързалка е символ на управлението на тяхната партия е друга тема). Още по-лошото е, че тези съоръжения си стоят под невъзмутимите погледи на нас - родители, баби и дядовци, каки и батковци.
    Част от съоръженията са наследство от времето на соца - тогава се разчиташе на тежките метални съоръжения, които обаче след като не са закрепени като хората, стават смъртоносни - имаше през годините не един и два случая на убити деца от паднали катерушки. Резултат - тук там ги позакрепят до следващото нещастие.
    Други пък са по-нови, но видимо недомислени, поставени неподходящо или пък просто майсторите са си оставили ръцете при монтирането им. Да не говорим, че и до ден-днешен детските площадки са изградени основно върху бетон - тартановото покритие или дървените стърготини са все още голяма рядкост по кварталите.
    Има и още нещо - злото в нас самите. Детските площадки не са заприличали на бойно поле от нашествие на марсианци, зли американци (руснаци) или друг външен враг. Млади и стари  дружно вземат участие в разкостването на съоръженията за деца. Трошат дървените части, чупят бутилки наоколо, крадат металните елементи. Още по-шокиращо е, че немалко хора изобщо не се впечатляват от това къде играят техните деца или внуци. Преди време преминах покрай една детска площадка, на която играеха много хлапета под благия поглед на дядовци и баби. На пръв поглед идилично. Но на втори - изобщо не им правеше впечатление разбитият стар прозорец, чиито стъкла бяха осеяли площадката.
    За кучешките изпражнения и боклуците даже няма и да отварям тема - неведнъж съм се удивлявал от безгрижно седящите възрастни, докато децата им играят след боклуците. Вероятността да се хване хепатит, тения или друга болест никак не е малка, но това не е достатъчен повод да си нарушиш сладкия разговор на цигарка (обикновено до някоя бебешка количка). Но пък да направиш забележка на някой, че не е нормално кучето му да рови в пясъчника на децата и да пишка там - едва ли има по-сигурен начин да си изкараш скандала.
    Та така - вместо да ги трепем бавно и мъчително с тия железа, цимент и стъкла, по-добре да измислим нещо по-радикално и да решим проблема с хлапетата от раз. Има и вариант да оправим площадките и да ги пазим, но той е твърде хипотетичен, за да се дебатира.
    image
image
image
image

image
image
image


Тагове:   детски площадки,


Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rummi - браво, photonik!
27.07.2009 10:31
хубаво е някой да ги вижда тези работи, дваж по-хубаво - да ги напише.

цитирай
2. thedarkangel1977 - нещо си в грешка. . . днешните хлапета ...
27.07.2009 11:52
нещо си в грешка...днешните хлапета растат в кварталното кафене, щъпукайки около мама или тате... пиейки натурален сок от сламка... и си играят в двора на детската градинка, под надзора на учителките, които се грижат за израстването им, докато мама и тате градят кариера... а игрушките в детските градини, далеч не са в такова плачевно състояние...
цитирай
3. photonik - Да, ама не
27.07.2009 12:01
Тези снимки са на няколко дни, а опитът е почерпен докато паса собствения си питомец по градинките - вервай ми :-)
цитирай
4. анонимен - Ама това не смущава родителите. Те ...
27.07.2009 12:19
Ама това не смущава родителите. Те повече се тревожат, че няма достатъчно паркоместа за колите.
цитирай
5. анонимен - Дарк Ейнджъл няма деца, повече от ...
27.07.2009 12:47
Дарк Ейнджъл няма деца, повече от очевидно е :)
цитирай
6. rpatel - Ами аз отдавна не съм виждала деца да ...
27.07.2009 13:24
Ами аз отдавна не съм виждала деца да си играят на подобни места. Защото както е коментирал номер 2, малките дечица са на кафе с мама и приятелките й, а като попорастнат малко ги оставят пред компютрите и пред телевизора! Ти да си виждал скоро деца да играят на игрите, които ние играехме? Аз не съм. И няма и да видя. Кой ще ги скача на ластик или на въже като има компютри! Тъжно е, но е факт. Тези тъй нар. "детски площадки" отдавна не се ползват от децата, а по-скоро служат за седянка на кварталните наркомани! И за това са и в такова състояние.
цитирай
7. dorichela - Не съм виждала свястна детска пл...
27.07.2009 13:45
Не съм виждала свястна детска площадка от години, освен една до Областната управа на "младежка".. Що годе в добър вид, но все пак бетон и плочи... но поне не се допускат животни
цитирай
8. vasmer - браво!
27.07.2009 13:58
За изявеното гражданско съзнание.
И само да допълня. Нали сте виждали онази "реклама" с плачещото дете и биберона? Ами то си е масово. Питам се, подобни хора заслужават ли децата си?
цитирай
9. photonik - Деца има, сърца няма
27.07.2009 13:59
Деца - дал Господ. Имам преки наблюдения от югоизточните квартали - Изток, Дианабад, Младост - там има доста градинки и детски площадки, където при хубаво време ври и кипи от хлапета. В интерес на истината общините в последните години инвестираха немалко средства и има нови и добре направени площадки. Проблемът е двоен - от една страна, има още много да се прави, за да изчезнат опасните съоръжения, а от друга страна, трябва да почнем да пазим направеното - у нас има хора, които като видят нещо ново и красиво, като че им бърка отзад и докато не го съсипят, не мирясват.
цитирай
10. lubima - и на мен не ми се е случвало скоро да ...
27.07.2009 15:03
и на мен не ми се е случвало скоро да видя добре подържана детска площадка...може би една прави изключение...но...тя е в непосредствена близост до голяма улица....и няма едно дръвче наоколо, или храстче...или нещо което да осигури поне мъничко сянка....люлките и пейките тлеят на жегата...сигурно и заради това се е запазила...не е подходяща дори за разходка на кучета...да не говорим за игра на деца...!хубаво е да се помисли и за това....
цитирай
11. missi - Това директно е за
02.08.2009 09:19
препоръчани.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: photonik
Категория: Други
Прочетен: 1401741
Постинги: 140
Коментари: 378
Гласове: 1034
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031