Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2009 14:27 - Краят на една приказка
Автор: photonik Категория: Други   
Прочетен: 27424 Коментари: 20 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Малцина са софиянците, които ходят редовно в Борисовата градина и не са виждали поне веднъж прословутата къща с дърворезбите. Тя се намира на ул. Незабравка (каква ирония) до руското посолство. Създадена е от Рачо Ангелов - самоук резбар, който я градил в продължение на четвърт век. Слез смъртта му през 1993 г. къщата пустее. Всъщност нейната съдба е достойна за театър на абсурда. Тя формално е незаконна - мястото е собственост на "Паркове и градини". Самият Рачо е работел като пазач и е имал разрешение да я създаде, но тя в момента нито е паметник на културата, нито е собственост на негови наследници. Формално принадлежи на "Паркове и градини", но дали те имат хабер за нея - отделен въпрос. И така последните 15 години къщата бавно западаше. Казвам западаше, защото от няколко седмици тя усилено изчезва. Липсват огромните китайсти фенери, практичести цялата украса на портата, ажурните каменни каменни цветя са изчезнали яко дим. Така неусетно едно от малкото почти приказни местенца на града е на път да изчезне. Както впрочем се случи с детското градче в началото на ул. Незабравка (от него сега има останали 1-2 къщи), с къщичката на баба Яга (само едни бетонни кокоши крака още сочат мястот й), с детския парк с лодките срещу радиото и т.н. Първите 2 снимки показват как е изглеждала къщата преди време (можете да ги видите в Google Earth - създадени са от allilinin и Недялко Маринов). Останалите снимки са мои - качеството не е добро, защото използвах GSM, правени са през януари 2009 г. Както казва класикът: "останалото е мълчание..."
imageimageimageimageimageimageimageimageimage



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. anubhis - ееее,много ме натъжи:))
06.02.2009 14:33
това е едно от любимите ми места в София...
как може да не обърнат внимание на такава красота!!!
цитирай
2. photonik - Ни вопъл, ни стон
06.02.2009 14:35
Аз се обадих и в няколко редакции и им пратих снимките, ама ефект - нъцки
цитирай
3. eldorado07 - E, to veche niama kakvo da se opazva. ...
06.02.2009 14:54
E, to veche niama kakvo da se opazva....
цитирай
4. sisithebest - леле
06.02.2009 15:17
много обичам това място, трябва да се направи нещо...
цитирай
5. julllinkata - !!!!
06.02.2009 16:46
Ужасноо е. Аз сега препращам линк към приятели...не че има голямо значение, но все пак поне хората да знаят какво им се отнема и после да не мрънкат колко е грозен града..пфффф
цитирай
6. анонимен - нищо ново:-(
06.02.2009 17:10
За огромно мое съжаление подобно е положението със много други такива места. За пореден път се убеждавам - НЯМА за какво да се гордеем, че сме Българи! Навсякъде пазят подобни места - ние гледаме да рушим
цитирай
7. анонимен - Една дума имам само, нищо, че не съм ...
06.02.2009 22:31
Една дума имам само, нищо, че не съм расист - ЦИГАНИ. Жалко за хан Крум и рязането на ръце... Само това ще ни оправи и спаси от тях.
цитирай
8. reclamo - НЕ НЕ И НЕ !
07.02.2009 01:34
Не !
Неискам да е вярно !
Не мога да приема !!!

...помня там в съседство живеееше един човек (глухоням беше .. но Беше там!)
беше нещо като пазител на този...храм,... на един...
полудял.. лудял дълбал ..
до безумие
от..любов...построен е този храм..
знам за легендата...а може би и вие..както и да е.
Скапано ми стана .



цитирай
9. photonik - Още няколко думи
09.02.2009 14:46
В случая едва ли става дума за цигани - те налитат на желязо, а в случая са разграбени или унищожени дървените и каменните елементи. По-скоро съм склонен да мисля, че те вече красят крайградските къщи и вили на т-нар. VIP персони (от тия дето довчера нужника им в родното място е бил на 30 м от къщата, а сега искат да ги броят за БГ елит). За капак аз малко неточно се изразих - къщата всъщност е цял комплекс от общо 8 сгради, които можеха при една печена общинска управа да бъдат голяма атракция. Аз няма да спра само с мрънкане по блогове и форуми, но и ще отправя официални запитвания какво всъщност става тук. Но, ако искаме да бъдем ефективни в натиска си към управниците, трябва да оставим синдрома "сам юнак на коня". Общинарите могат да забатачат една жалба или протест, но 100 - ще им е трудно, дори и на такива безхаберници. Затова е добре колкото се може повече от нас да прояват гражданска позиция и така заедно да покажем, че това е нашият град, а хората горе са поставени там от нас и си получават парите от нас - следователно трябва да слушат... ми, нас естествено :-)
цитирай
10. 102yan - Pratih linka na 24 chasa
12.02.2009 00:18
Utre shte se obadia na edna poznata tam - shte zadvizhim neshtata.
цитирай
11. sylviastefanova - Ще си позволя да пусна линк към това от моя блог!
15.02.2009 12:23
В Blog.bg се изявяват доста десебари, включително и с партийни позиции в София. Имаш ли вече реакции от тях? И ако се правят, че не са прочели или че не знаят, защо не им изпратиш линк към поста си? Има и твърди поддръжници на ГЕРБ, линковете им го обозначават съвсем преднамерено. Необходимо е да бъдат ангажирани. Въпреки, че ти вече си направил много със самото написване на този пост.
С това не се заяждам. Само подсказвам възможност нещо да помръдне, а не само да се ядосваме и нищо да не се случва...
цитирай
12. sylviastefanova - Пуснах линка. Виждам, че доста х...
15.02.2009 13:01
Пуснах линка. Виждам, че доста хорат са прочели поста ти. Дано да е бил в "избрани". Ако не бях влязла да чета за Югославия, нямаше да го видя. А е възможно и пропускът да е мой. Мисля си, че когато се пише по такива конкретни въпроси е добре авторът да показва още в заглавието, с някакъв знак, че търси подкрепа. И да настоява това да излиза на 1-ва страница.
Само идея - струва ми се логична :))
Иначе за детската площадка при Баба Яга не си прав. Там е станало страхотно място с много интересни атракции за децата, които ги учат на смелост. Супер е, често минавам оттам. Поддържа се от млади и много симптични хора дори през зимата.
Желая ти успех още веднъж. :))
цитирай
13. rummi - не съм минавала отдавна оттам
15.02.2009 14:54
поради убеждението, че в това време и при тези порядки нещо толкова красиво едва ли ще оцелее.

вече не си спомням коя година за последно участвах в инициатива за опазване на това място.

дано този път успеем!
цитирай
14. photonik - За отзвука
16.02.2009 10:18
Силвия, благодаря за отзвука и идеите. Мои познати вече ми се обадиха, че са пуснали официални жалби в общината по този повод. Аз също - електронното деловодство засега работи, да видим доколко ефективно. Що се отнася до баба Яга - това, за което говориш, е, да го наречем, градчето на приказките. Аз към живял там няколко години като дете и го помня колко красиво беше. После силно западна и го поломиха - къщичката на Снежанка изгоря и остана само каменната част, къщичката над хралупата също май даде фира. Сега откакто там е Коколандия, нещата малко са живнали, но има какво още да се желае. А оригиналната къщичка на баба Яга беше в частта на парка зад телевизионната кула. Първата изгоря още в началото на 70-те, после я направиха с бетонни кокоши крака - които последно оцеляха след поредното опожаряване. Сега май с дъски са направили едно очертание на силуета й отгоре. Мисля нататък да направя в блога едно виртуално пътешествие в парка през годините, за да покажа какво е бил и какво е останало.
цитирай
15. sylviastefanova - :))
16.02.2009 19:23
Много се радвам, че нещо се е задвижило. Дано има резултат и то съвсем скоро. А не някога!
Идеята ти за виртуално пътешествие из парка е много, много добра. Въпреки че знам ли, дано не ни навлече само тъга. И на мен, както и на много хора, това ни е любимо убежище.
За Коколандия си прав, има какво да се желае, но и това там не е малко. А и децата много му се радват.
Не знам дали си ходил скоро, аз не, но близо до "приказката" и пак до руското посолство :((, беше Мястото. Където се смята, че почива Дънов. Когато ме заведоха за първи път, си помислих, че това трябва да е раят - блажена тишина, много чисто и поддържано, дървета целите в плод и особено розите, бяха огромни...А да - имаше и чешма и пчели. За всички това се грижеха дъновистите, но всеки можеше да се отбие и да се зареди с енергия, да му се наслади, просто да поседи...
цитирай
16. анонимен - Чудото в Борисовата градина
25.02.2009 10:39
Познат ме заведе на това приказно място преди 20 и няколко години, запозна ме и с майстора. Толкова любов към красотата и желание за работа у човек дотогава не бях срещала. Докато бяхме там, на гости, може би час-два, дойдоха и други приятели на резбаря, носеха му по нещо. Друг свят и други хора, различни от днешните. Върна ме назад, Силве, и доста ме натъжи. Мисля си дали през тези години положихме достатъчно усилия.

Поздрав
Мери
цитирай
17. анонимен - Подписка
12.05.2010 11:20
http://utre.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=7959%3Asudba-zamuk&catid=69%3Aobshtestvo&Itemid=91

Подписката за спасяването на замъка е в четвъртък от 17.30 пред Народния театър.
цитирай
18. анонимен - Петиция за възстановяване и извършване на проверка относно стопанисването на Дървения Замък
17.05.2010 12:18
Моля, присъединявайте се към събитието и канете контактите си. В петък ще внесем писмото.
http://www.facebook.com/event.php?eid=127115173969152
цитирай
19. анонимен - Все още се борим за дърворезбите на Рачо, следващият месец е решаващ
10.09.2011 19:55
Здравейте,
Краят на юли месец внесохме писмо до Министерство на културата и второ до Столична община. Очакваме становищата им.
За повече информация може да посетите:
1. Facebook: Истината за една приказка- The truth about a fairy tale
2. http://vbox7.com/play:72246d47ae
3. http://www.peticiq.com/woodencastle
4. http://www.youtube.com/watch?v=QuLZmAFz4Qs
5. http://www.thepetitionsite.com/1/recovery-of-the-fairy-wooden-castle-in-sofia--bulgaria/
цитирай
20. анонимен - Докато мъдрият се намъдрува. . . куп ...
04.08.2012 17:15
Докато мъдрият се намъдрува... куп отломки, нищо друго.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: photonik
Категория: Други
Прочетен: 1401790
Постинги: 140
Коментари: 378
Гласове: 1034
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031